tisdag 9 oktober 2007

Yusuf Estes i Sverige!

Sitter här hemma och är nu jättetrött. Har inte haft möjlighet att sova ut ordentligt på flera dagar eller kanske till och med flera veckor om jag ska tänka efter. Speciellt nu senaste nätter har det blivit många sena nätter. Anledningen till det är att det är de sista 10 dagarna av Ramadan. Snart är Ramadan slut och de sista dagarna är extra viktigt för att just under sista dagarna fick profeten Mohammed (saw) första uppenbarelsen av Koranen.


Därför gäller det att ägna sig extra mycket till dyrkan, bön och Koranläsning. Många sover över i moskén just de sista 10 dagarna. Vilket även jag har gjort nu i helgen. Det var otroligt roligt och underbart. Jag har länge velat sova över i moskén och min dröm gick i uppfyllelse. Så klart blev det inte så mycket sömn men tanken är ju inte att sova egentligen utan just att be och läsa Koranen fast i moskén och så vi, tjejer, som sov över satt och diskuterade ämnen inom islam och gjorde gemensam bön.


Det som blev extra roligt och givande är att just den här helgen som jag sov över, besökte Yusuf Estes Stockholm och moskén. Yusuf Estes är före detta predikare inom kristendomen. Han har varit mycket troende kristen och till och med försökte omvandla muslimer till kristna tills han möte en muslim som framförde islam på det sättet att det fick honom att tänka efter och börja söka kunskap om islam. Han bad om vägledning av Gud och tillslut konverterade han till islam 1991. Idag ägnar han sig åt att resa runt om i världen, till olika länder och prata om islam. Ge kunskap om islam och han försöker vända sig mycket till icke muslimer för att han vet av egen erfarenhet att många saknar kunskap och därför har fördomar och rädsla för islam.


Yusuf Estes kommer själv från USA, Texas. Han är enorm rolig och gärna skojar väldig mycket. Han är verkligen mycket jordnära person och blir snabbt omtyckt av alla.


Så när han nu kom till moskén var många glada. Det kom ganska mycket folk och alla med stort intresse lyssnade till hans föreläsningar. Jag tyvärr missade kanske hälften, i alla fall kunde inte koncentrera mig lika bra för att jag sprang ganska mycket fram och tillbaka och försökte se till att allt är ordning och är ok. Den enda stunden då jag verkligen fick otroligt mycket kunskap och inspiration från Yusuf Estes var när jag fick följa med icke muslimer för privat frågestund. Det var något han själv önskade att ha och det kändes otroligt roligt att få vara med fast jag är själv muslim.
Under helgen så konverterade även en tjej till islam med Yusuf Estes som vittne. Oftast när tjejer konverterar så här öppet framför alla, brukar inte imamer gå fram till dem men Yusuf Estes gjorde det med stor glädje. Han reste sig från där han satt bland män och gick fram till henne som skulle konvertera. Att konvertera är inte så svårt. Det enda man behöver säga är trosbekännelsen vilket man bara repeterar efter imamen men Yusuf Estes ville ändå ställa lite frågor. Vilket chockade lite tjejen och gjorde henne mer nervöst men hon svarade ändå. Jag blir inte förvånad att hon blev nervös. Inte lätt att stå framför alla, där minst hundra personen sitter och tittar på dig och du känner inte en enda av dem men som sagt hon klarade det otroligt bra och jag var verkligen glad för hennes skull. Efteråt fick hon många kramar av alla tjejer vilket är vanligt när någon konverterar.


Den första frågan hon fick ”Can you now make a bomb?” och alla började skratta. Sådan är Yusuf Estes. Passar alltid på att skämta. Stackaren var så oförberedd på frågor så först svarade hon ”Yes”, innan hon verkligen begrepp vad frågan var och ändrade sig snabbt till ”no” och skrattade lite. Sedan blev det frågor ”Do you believe in only ONE God?” ”Who is Mohammed?” och när han hörde att hon var kristen innan så frågade han henne “Who is Jesus?”.


Anledningen till den sista frågan är att inom islam så tror vi på Jesus. Vi tror att han är en av de största profeter som ska komma tillbaka sedan innan Domedagen och slås mot det onda och Antikrist (precis det samma som man kan läsa i Bibeln) men däremot så tror vi inte inom islam att han var Guds son eller på något sätt gudomlig. Utan att Jesus var endast en vanlig, dödlig människa som var profet. Därför ställde han den frågan till henne för att höra henne säga vad hon tror om Jesus.Så nu är det bara några dagar kvar av Ramadan. Idag är den 27 dagen så det är antingen 3 eller 4 dagar kvar av Ramadan och sedan blir det fest. Allt beror ju på månen och det är därför vi aldrig kan säga exakta datum när något inträffar.

10 kommentarer:

 1. Salam Aleykum!
  Hur är det Yasmine? Hoppas allt är bra. Åh, det var sååå nära att jag åkte till Stockholm i helgen, hade sååå gärna velat höra föreläsningarna. Men så kunde jag inte, av "naturliga orsaker", du förstår nog vad jag menar, får inte vara i moské.
  Glad för din skull att du kunnat vara där så mycket, alhamdulillah.
  Sköt om dig, maila gärna om du får veta om fler aktiviteter och/eller föreläsningar.

  Kram // Iris

  SvaraRadera
 2. Iris:

  Det var verkligen synd att du inte kom för att du får visst vara i moskén fast "de där naturliga orsaken". Det finns inget som säger att man får inte. Man får inte gå där man ber men om det finns ett behov av att man går ditt så får man göra det ändå.
  Så synd att du inte viste det innan annars kunde du komma och vi kunde ses ;)

  SvaraRadera
 3. väldigt intressant som vanligt...kul att få en sådan inblick...allt bra med dig tjejen? saknar dig! kram

  SvaraRadera
 4. Asalam aleikom! Väldigt intressant att läsa din blogg, mashallah, den är väldigt innehållsrik. Är själv konvertit och har barn (är också 24!), skulle vara roligt att ha kontakt med andra systrar som konverterat.
  Må Allahs fred och välsignelser vara med dig och din familj

  SvaraRadera
 5. Salam Maryam!

  Amin
  Tack så mycket för fina ord.
  Om du bor i Stockholm så finns det en grupp för konvertiter i Stockholms moské som du är välkommen till insha Allah.

  SvaraRadera
 6. Yasmine kan du läsa arabiska?

  SvaraRadera
 7. illusionen:

  Jag kan läsa lite men jag förstår inte alla ord. Kan inte arabiska så bra. Speciellt när det gäller klassiskt arabiska.

  SvaraRadera
 8. okej, så du läser Koranen på svenska? kul och läsa dina inlägg förresten:)

  SvaraRadera
 9. illusionen:

  Ja, det gör jag för det mesta.

  SvaraRadera
 10. salam aleiykum. roligt att jag har hittat din blogg. är själv svensk muslim. har inte sjal men vill säga att jag tycker det är mycket starkt av dig och alla andra som har det i dagens samhälle :). såg sheikhen när han besökte Göteborg under Ramadan. ta hand om dig inshallah kheir / sarah

  SvaraRadera