onsdag 17 september 2008

Festmånad eller fastemånad?

Gång på gång under Ramadan kan man läsa i tidningar att nu har muslimernas festmånad inletts eller muslimerna har fest i 30 dagar eller 30 dagars matfest eller något annat liknande.


Jag kan nog inte riktigt klandra tidningar för att de skriver så eller rätt sagt icke-muslimerna som oftast ligger bakom alla dessa artiklar om Ramadan. Visst är det roligt att för varje år blir Ramadan mer och mer uppmärksammad bland media, företag och mataffärer men man önskade att de skulle ha mer eller mindre mer korrekt bild av vad är tanke med Ramadan.


Nu när de skriver så betyder att de har fått den här bilden och alltså är det vi, muslimerna, som har skapat den bilden att det handlar om matfest i 30 dagar. Det är inte så konstigt för att det finns ju faktiskt de som köper in alldeles för mycket mat under Ramadan och inte ens hälften äter de upp och det finns de som spenderar hela dagarna för att laga mat. Sedan på kvällen när det är dags att bryta fastan så föräter man sig på all mat så att tillslut ligger man helt utslagen i soffan och antigen vill man bara gå och lägga sig och sova eller i bästa fall sitta och titta på tv. Någon nattbön har man i alla fall ingen ork med. Resultatet blir dessutom att efter Ramadan väger man minst 5 kilo extra. Är det någon som känner igen sig själv? Tror att tyvärr rätt många gör det.


Men det är inte det som är syfte med Ramadan. Ramadan är inte festmånad utan fastemånad. En månad då man faktiskt fastar och det sista man ska tänka på är mat. Visst äter man när man bryter fastan och man passar på och kanske bjuder familj och vänner på iftar (bryta fastan tillsammans) men först och främst så fastar man både fysiskt och psykiskt, man ägnar sig åt att dyrka. Ja, man bör be och läsa Koranen under den här månaden.


Ramadan är en andlig månad och sedan efter 30 dagars fasta och dyrkan, då kommer den stora festen då faktiskt muslimerna festar. Det är då man äter massa mat, ger varandra presenter osv.


Jag önskade att fler muslimer ägnade sig åt en fastemånad och inte festmånad och på det sättet gav också mer korrekt bild till icke-muslimerna.


Idag var mycket bra artiklar om Ramadan i Metro. De som skrev dessa artiklar försökte spegla Ramadan ur olika synvinklar och vad Ramadan betyder i allmänhet och vad det betyder för olika muslimer. Intressant läsning.


Hittade inte själva artikeln på Metros Internetsida men eftersom de har dagens Metro i pdf så kan man läsa det där i artikeln ”Ett mångkulturellt samhälle”


http://www.metro.se/se/misc/pdf/2008/09/17/SESTO_2008_09_17.pdf

2 kommentarer:

Sis sa...

Salaam. Ja jag brukar gå ned i vikt under ramadan alhamdulillah. Orkar inte äta så mkt så sent och vi spenderar mindre på mat under den här månaden.Så inte alla spenderar massa även fast incke muslimerna tycks tro det.

yasmine sa...

Mash Allah, det är bra. Vi faktiskt spenderar också mycket mindre på mat och faktiskt överhuvudtaget. Känns som den här månaden har vi haft mer pengar över än andra månader. Så det är ju bra Alhamdulillah.

Håller med att man orkar inte äta så mycket efter man har brutit fastan. De gångerna jag har varit bjuden hos någon och råka föräta mig (fast åt egentligen inte så mycket) mådde absolut inte bra. Orkade knappt äta suhoor sen.

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online