fredag 19 september 2008

Laylat ul-Qadr - Ödets natt - Allmaktens natt

Nu är det snart bara 10 dagar kvar på Ramadan. Tiden går fort. Tycker nästan att den här Ramadan går mycket fortare än de tidigare Ramadan som jag har fastat. Vet inte vad det beror på. Kanske för att jag jobbar och dagarna ser väldigt ensidiga eller så är det något annat.


Hur som helst så är det de 10 sista dagarna som är extra viktiga under Ramadan och det är då man ska lägga in hög växeln och verkligen ägna sig åt dyrkan. En av anledningar varför de är extra viktiga är för att en av dagarna är en väldigt speciell natt.


Om vi förflyttar oss lite bak i tiden, närmare till år 610. Det var en natt då Muhammed satt i en grotta, Hira, och mediterade. Han ägnade sig åt att tänka på livet, meningen med livet och skapelsen och under den här natten så kom ängel Gabriel till honom och bad honom att läsa. Gabriel bad honom att läsa men eftersom Muhammed var analfabet så kunde han inte läsa och blev förtvivlad och sa att han inte kan. Tre gånger upprepade Gabriel samma sak och när han fick höra varje gång ”jag kan inte” så kramade han honom så hård så att Muhammed nästan trodde att han skulle dö av det. Efter tredje gången sa Gabriel vad han skulle läsa och på det sättet blev första 5 verserna i Koranen uppenbarat i suran Grodden (96).


Sedan dess blev Muhammed inte bara Muhammed utan profeten Muhammed (saw) och denna natt var den 27 natten i Ramadan och blev kallad för Ödets natt eller som på arabiska säger man Laylat ul-Qadr.


Det finns en hel sura i Koranen som handlar enbart om denna mäktiga natt. Suran 97 heter al-Qadr (Allmaktens natt)


I GUDS, DEN NÅDERIKES, DEN BARMHÄRTIGES NAMN!


SE, VI har uppenbarat denna [heliga Skrift] under Allmaktens Natt.

Och vad kan låta dig förstå vad Allmaktens Natt betyder

Allmaktens Natt är mera värd än tusen månader;

då stiger änglarnas härskaror och Anden ned med sin Herres tillstånd för [att utföra] alla [Hans] uppdrag.

Den [Natten andas] fred till dess dagen gryr!


Som det står i Koranen så är denna natt värd mer än tusen månader. Änglarna stiger ner och natten andas fred. Verkligen mäktigt och därför försöker många muslimer runt om i världen söka just den här natten.Då när första verserna uppenbarades för profeten Muhammed (saw) var det den 27 natten i Ramadan men idag vet vi inte exakt vilken natt det är. Det kan vara vilken natt som helst under just de sista 10 dagarna. Det enda vi vet är att det är en av de udda nätterna, alltså 21, 23, 25, 27 eller 29.


Profeten Muhammed (saw) har berättat visa tecken på hur vi kan känna igen den natten, till exempel att denna natt är varken kall eller varm, att den är ljus (med tanke på hur många änglar som stiger ner till jorden), att när solen går upp på morgonen så är den rödaktig och svag. Solens strålar kommer ej att vara synliga. Det är allmänt en fridfull natt.


Den som ber något under den här natten kommer garanterat att få det han ber om. Samtidigt om man ägnar sig åt bön denna natt så kommer ens alla synder att bli förlåtna. Därför är det många muslimer står i nattbön under sista 10 dagarna. Många flyttar in i moskén och sover över där. Det är också något som profeten Muhammed (saw) gjorde. Jag själv hoppas på att kunna ha möjlighet att sova över i moskén åtminstone en av nätterna för att det verkligen är underbart och något man minns väldigt länge.


Ja, om man ägnar sig åt att be, läsa Koranen och dyrka Gud varje natt så kommer man med 100 procent inte missa denna fantastiska natt och det är min plan. Hoppas att jag kommer att kunna klara av det. Man behöver ju inte hålla på hela natten utan det räcker med halva natten. Även profeten Muhammed (saw) faktiskt sov några timmar under natten.


1 kommentar:

Koranens Budskap sa...

Den som vill läsa detta kapitel (sura) kan läsa den i länken nedan:

Surat Al-Qadr (Allmaktens natt)

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online