söndag 11 januari 2009

Demonstrationen i Stockholm - 12 000 människor!
I går ägde den stora demonstrationen i Stockholm mot massakerna i Gaza. Även runt om både i Sverige och Europa så anordnades det demonstrationer. För mig var det mer eller mindre en självklar grej att delta. Därför att vi måste synas och höras och att människor och politikerna runt om i världen ska veta att vi inte accepterar det som sker!!! Vi stödjer inte det och vi har solidaritet med Gaza!!!


Demonstrationen gick undernamnet "Gaza Solidaritet". Den arrangerades av flera olika orginisationer, bl a Islamiska förbundet i Sverige, SSU, Palestinagruppen, Svenska unga muslimer osv. Målet var att samla 10 000 personer men man förväntade först att det kommer vara ca 5 000 personer. Fast tillslut kom det ca 12 000 personer och det finns även rykten att det var till och med 15 000. Jag bara säger Alhamdulillah (tack vare Gud).

Det var verkligen mäktigt att se hela Sergels Torg fylld med människor, sedan se flera km lång tåg och sedan se platsen vid Israeliskt ambassad (Historiska Museum). Unga och gamla, vuxna och barn, män och kvinnor. Mona Sahlin och Jan Eliasson var där. Alla var där av en och samma syfte.Demonstrationen började vid Sergels Torg kl 13 men en tyst minut. Man tror att man inte kan få flera tusen människor att vara tysta men man faktiskt kan. Sedan efter några tal gick tåget från Sergels Torg, genom Hamngatan, Strandvägen till platsen där Israeliskt ambassad ligger. Däremot kommer vi aldrig egentligen fram till ambassaden utan stannar vid Historiska museum.
Det var en del bra talare som talade under demonstrationen:


Per Gahrton, ordförande PGS

Dr Eyad Sarraj via länk från Gaza

Helena Johanson, internationell chef TCO

Ardalan Shekarabi, socialdemokraterna

Lama Abu Iseifan, aktivist

Dror Feiler, Judar för israelisk palestinsk fred

Muhammed Kharraki, Sveriges Unga Muslimer

Marianne Eriksson, vänsterpartiet

Jakob Dalunde, Grön Ungdom

Andreas Malm, ISM, international Solidarity Movement


En sak som är känd är att ju mer folk det är desto mer risker finns det att något händer. De demonstrationer som ägde rum tidigare i januari var väldigt lugna och utan några negativa händelser men det var betydligt mindre folk då också. Nu var det otroligt mycket folk och för mig som var en av funktionärer för att hålla ordningen var det inte lätt uppgift.

Situationen blev lite mer spänd när vi väl var framme vid Historiska museum och visa försökte ta sig igenom staketet, kasta ett par fyrverkerier och bränna ett par flaggor. Ett beteende som jag personligen men även de som organiserade hela demonstrationen är helt emot. Jag anser inte att det är en metod att visa sin ilska på och dessutom är det bara närvarande människor, kanske egna barn, systrar, fruar och andra som kan komma till skada. Fast tyvärr så är det ju oftast unga killar som tar till sig sådana metoder, de som inte har barn eller fruar med sig och tänker inte på att även de finns där i demonstrationen.


Jag tycker att sin ilska kan man visa genom att t ex bojkotta Israel genom att inte köpa deras varor, inte köpa varor av företag som stödjer Israel, göra sin röst hörd genom att skriva protester, bli politiskt aktiv och på det sättet påverka politiken här i Sverige osv. Alla fredliga metoder som inte har något våld i sig. Våra ordningskillar däremot lyckades att stoppa de människor som gjorde försök, lugnade ner de, stod emot påtryckningar och det ska de ha en stor applåd för tycker jag. Demonstrationen avslutades bra och alla gick hem i lugn och ro, utan någon skada hade skett.


Inga kommentarer:

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online