torsdag 28 juli 2011

Ramadan knackar på dörrenNu är det verkligen inte lång tid kvar tills Ramadan börjar. Om ca 3 dagar kommer världens muslimer inleda fastan. Jag längtar själv. Måste i slutet av veckan handla så att vi kan laga mat för "iftar" då man bryter fastan. Hemma gör vi inte så komplicerad av oss. Mest blir det soppa och något mer. Det känns mest bäst för magen då man har varit utan mat och dryck en hel dag.

På internet har jag sett nu den sista veckan innan Ramadan cirkulera diskussioner angående fastan i Skandinaviska länder. I och med att på sommaren är det långa soldagar vilket också innebär att om man följer Allahs regler från Koranen när det gäller fastan så innebär det att vi fastar i ca 18-19 timmar per dag. Många är oroliga hur det ska gå och några lärda har kommit ut med råd till muslimer i Skandinavien att de kan följa Meckas tider istället.

Visst som människa man får göra som man vill. I slutändan är det alltid mellan en själv och Gud. Ingen har rätt att döma om man gör rätt eller fel men personligen känns det helt fel att jag ska t ex boende i Stockholm följa Meckas tider. De bryter fastan vid ca sex tider. För oss är det långt kvar till solnedgången. Dessutom så egentligen skiljer sig tiden med bara ca halv timme mellan förra årets fasta och årets. Så det är inte så mycket egentligen. Klarade man av förra året så varför inte i år.

En annan tanke fick jag också att i fall nu man vill följa Meckas eller någon annan stads tider när det gäller fasta så bör man i så fall göra det även på vinter då soltimmar är tvärtom, väldigt få och fastan är kort. Några år framöver kommer vi ha lite jobbigt då Ramadan hamnar just under sommaren men sedan kommer det vända och det kommer bli kortare och kortare dagar.

Utöver det så tänker jag också att visst har vi längre dagar här i Sverige men i Mecka och andra sydländer är det betydligt varmare. Har ingen tänkt på att där fastar människor i kanske 40-50 graders värme. Det är varmt, det är svettigt och man blir törstigt lätt men ändå så fastar människor. De kanske inte har lika många timmar men dessa timmar är säkert lika jobbiga för de som för oss våra 18 timmar. Här har vi inte lika varmt. Så det är inte lika jobbigt att håla ut några timmar extra.

I slutändan så klart gäller det människor som är helt friska och kapabla till att fasta. Är man sjuk, svag, gravid, ammar, gammal, ung eller har någon sorts jobbigt fysiskt krävande arbete (där man inte har kunnat ta ledigt ifrån) så gäller regler annat.

Fick böne/fastetider under Ramadan som jag kan dela med mig. De tänkte jag personligen följa. Hämtade de från Islamic Relief.


Inga kommentarer:

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online