lördag 22 augusti 2009

Ramadan Mubarak


Äntligen har jag börjat fasta. Äntligen är Ramadan här. Idag är det första Ramadan dagen, första fastedagen. Den period på året som jag längtar allra mest till. Många tror att jag är knäpp, på jobbet tycker de att det är helt omöjligt att vara hela dagen utan mat och dryck och dessutom längta efter den tiden men för mig är det verkligen den allra bästa tid på året.

Den underbara, heliga månaden Ramadan. Månaden till att rannsaka sig själv, ägna sig mer åt andlighet, känna ännu mer gemenskap med andra, sprida glädje och godhet, stärka sig själv, förbättra sig själv som människa. Ja, listan kan bli lång, lång. Ramadan innebär ju så mycket mer än bara fasta och det är viktigt att man ska komma ihåg att det är inte bara från mat och dryck vi ska avstå. Utan från att tala dåligt, ljuga, baktala, bråka och utföra dåliga handligar. Hela kroppen ska fasta, vart enda liten cell.

Jag vill passa på önska alla muslimer en välsingar Ramadan. Må den månad vara full av välsignelse, dyrkan, glädje och gemenskap. Må Allah acceptera allas fasta, allas handligar och belöna med det bästa! Amin

Även Baraka Obama passade på önska Ramadan Karim till USAs och världens muslimer.
44 kommentarer:

Anonym sa...

Välsignad Ramadan till dig och din familj.
Jag är inte muslim, men kan väl önska det ändå, likasåväl som man kan önska varandra God Jul, Eid Mubrak, Påst osv oavsett religion. Fint att önska varandra trevliga stunder på respektive högtid.
Jag hoppas att din önsking sträcker sig längre än till enbart muslimer.

yasmine sa...

Anonym:

Tack så mycket för din önskning och du har verkligen rätt att vi bör alltid önska varandra under högtider. Tyvärr är jag inte så vann vid att icke muslimer kan också bry sig om Ramadan men det är något jag ska verkligen tänka framöver.

Ramadan Mubarak!

Yasmine

Anonym sa...

Ramadan Mubarek min syster, kika gärna in på min blogg :)
metrobloggen.se/therightway

Anonym sa...

Yasmine jag kan inte låta bli att undra över din så kallade egna vilja att konvertera till islam. Om din man är en ”god och sann muslim” så var du väl mer eller mindre tvingad att konvertera....

Hade du blivit accepterad om du inte var muslim?

Total underkastelse och noll ifrågasättande är min mycket tydliga bild av islam. Det är en religion som skrämmer betydligt mycket mera än tilltalar.

Marie

yasmine sa...

Hej Marie,

Nu kanske du inte har läst igenom hela min blogg och därför inte vet det. Men jag konverterade innan jag ens kände min man.

Jag konverterade för att jag studerade islam med mina kritiska frågor och fann att det är något jag tror på och att det känns rätt för mig. Så min man har absolut inget med min konvertering att göra.

När jag väl hade konverterad så är det normalt att jag ville gifta mig med enbart muslimskt man och det gjorde jag långt efter att jag hade konverterad.

Visserligen handlar islam om total underkastelse men inte för min man utan för Gud och det handlar om det egentligen vilken religion som helst men på grund av människans fri vilja så kan var och en välja hur mycket man vill och inte vill praktisera sin religion.

Däremot är det inte förbjudet att ifrågesätta saker och ting. Det gör jag nästan varje dag. Att ifrågasätta gör att man lär sig väldigt mycket av.

Jag som person skulle aldrig tillåta mig själv att bli tvingad till något. Förtryck är en av de värsta sakerna jag vet.

Mvh
Yasmine

Marie sa...

Yasmine jag har några frågor till dig

I Malmö har det precis som på många andra ställen uppstått konflikter mellan de som är ”vanliga muslimer” och de som vill se en mera fundamentalistisk inställning till islam. Vad har du för åsikter om de muslimska fundamentalisterna i Sverige?

http://sydsvenskan.se/sverige/article140868/Djup-splittring-bland-Malmos-muslimer.html

http://svt.se/2.53787/1.631541/sa_motarbetas_integrationen_i_sverige

Anas Khalifa och många andra muslimska ledare i Sverige för ut ett fundamentalistiskt budskap och säger bl a att muslimer inte ska umgås med icke muslimer (kuffar). Vad tycker du om det?

Alia Khalifa som är hans syster och som har blivit eftersom hon vill bära niqab under sin barnskötarutbildningen. Tycker du att det är rätt att bära burka och niqab i skolan och arbetslivet?

http://video.google.com/videosearch?sourceid=navclient&hl=sv&rlz=1T4ADSA_svSE336SE336&q=Alia+Khalifa&um=1&ie=UTF-8&ei=ewXTSvn9GsHu-QaGzuGHAw&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=5&ved=0CBYQqwQwBA#

När du frivilligt bär din slöja hur tror du då att det påverkar alla de kvinnor och flickor som inte bär slöja frivilligt?

En dotter får enligt islam bara ärva hälften av det en bror får ärva av sina föräldrar. Vad tycker du om det?

I juli 2009 så sponsrade Hamas ett storslaget massbröllop i Gaza där 450 vuxna män gifte sig med småflickor. Mohammed gifte sig med Aisha när hon var 9 år så enligt islam är det tydligen ok att gifta sig och ha sex med barn. Vad tycker du om vuxna muslimska män som gifter sig och har sex med barn så som Muhammed gjorde?

http://news.smh.com.au/breaking-news-world/hamas-sponsors-mass-wedding-in-gaza-20090731-e3f5.html

Så här så det ut på det för mig osmakliga bröllopet
http://www.youtube.com/watch?v=Sz4eSAwfx10&feature=fvw

Anhängare av islam har fått igenom en resolution i FN1 som fördömer kritik av islam. Tycker du att det är rätt att just islam inte får kritiseras?

I Malmö finns redan shariadomstolen ”Högsta rådet för muslimer i Skandinavien” även om vi påstås inte ha sharialagar i Sverige. Tycker du att vi ska ha sharialagar i Sverige?

I slumområdet Vollsmose i Odense är det imam Abu Bashars som styr
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2008/09/19/225638.htm

Brittiska shariadomstolar
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1196165/Britain-85-sharia-courts-The-astonishing-spread-Islamic-justice-closed-doors.html

Ska kvinnan vara underställd mannen?

Ta gärna upp det här på din sida så att man verkligen ser vad du står för.

Vänliga hälsningar
Marie

Marie sa...

Yasmine innan så var du snabb att svara men nu lyser ditt svar med sin frånvaro. Det tycker jag är trist för det hade varit intressant att få veta vad du tycker. Kanske jag dessutom skulle kunna förstå vissa saker lite bättre då. Jag hoppas fortfarande att du rätar ut mina frågetecken.

Mvh
Marie

yasmine sa...

Hej Marie,

Jag har inte ignorerat din kommentar och jag kommer att svara på den så fort jag får tid till det. Tyvärr så har jag väldigt mycket att göra just nu. Blogget är ju inte det enda jag gör och som du kanske ser att jag uppdaterar den nu för tiden inte så ofta.

Hur som helst om du orkar vänta lite så ska jag svara på allt du skrev.

Mvh
Yasmine

Marie sa...

Hej Yasmine
Jag förstår dig och jag har massor av tålamod så det är lugnt. Det var inte meningen att låta otrevlig. Tid är alltid ett stort problem för man vill ju hinna med så himla mycket. Ha en fin dag :-)

Mvh
Marie

Anonym sa...

Marie:

Här är ett svar angående våran Profet (saw) och hans giftemål med Aicha. Vi muslimer som praktiserar Islam springer inte omkring och gifter oss med nio åringar eller barn. Men som sagt så finns det alltid svarta får ovasätt religion, men alla kommer stå tillsvars innför Allah (swa). Läs dett inshallah du förstår det bättre. Har kopierat svaret från en systers blogg.

Svaret:

Asalamu Aleikom, hoppas allt är väl med er Inshallah.

Det är så att jag bloggar inte bara om Islam, jag svara även frågor om Islam, så gott jag kan. Jag har en sida i kamrat.com.

Det är så att jag har fått en fråga, en väldigt bra fråga, tycker jag.

Fråga: Var profeten Muhammed saw en pedofil??

Innan jag svarar så ska ni veta att jag gör min bästa.

Må Allah förlåta mig om jag säger något dåligt.

Bismillah

Svar: Det är sant att profeten Muhammed saw gifte sig med Aisha när hon var 6 år, och fullbordade äktenskapet när hon var 9 år.

Men det som inte är sant är att profeten Muhammed saw var en pedofil.

Förr i tiden fanns det noll gräns på giftermål, före profeten Muhammed saw och efter honom fram till omkring 1900 - talet.

Det var inget konstig i den tiden att flickor gifter sig runt 6 år, med män.

Varför ska icke troende just börja hacka på Profeten Muhammed saw och kalla honom pedofil, när det inte var pedofileri.

I nutiden om man gifter sig under 18 år med en som är över 18 år, kallas det pedofileri.

Men i dåtiden fanns det inte pedofileri, det fanns bara tvung i giftermål.

Som vi vet Islam har inte gräns för giftermål, och det finns inte hellre tvung i giftermål.

Må Allah belöna Turban - bloggaren, hon gav verkligen en bra svar till en "person" som fråga nåt.

I alla fall här är svaret hon gav:

Äktenskapet fullbordades när Aisha r.a. var 9 år gammal. Aisha hade blivit tjej vid den åldern, vilket inte var ovanligt vid den tiden, och var inte längre barn.

Du undrar hur en vuxen man kan gifta sig med en 9-åring tjej; tjej, inte barn.

Mitt svar ger jag i form av en motfråga. Kallar du ”världens största demokrati” USA och dess grundare, som levde mer än ett millennium senare än Rasulullah Muhammad SAWS, för pedofiler? Om inte, varför inte? Låt oss titta på historiska fakta:

1) före 1886 var ålder för samtycke i sexuellt förhållande (äktenskap) i USA 6 år!

2) År 1887 flyttades den åldersgränsen till 10 år i staten Kalifornien.

3) År 1897 flyttade staten Kalifornien den åldern till 14 år, och resten av staterna följde deras exempel: vissa tog 14, vissa 16 och vissa 18 års gräns.

4) Fram till idag är ålder för samtycke till äktenskap i staten Massachusetts, 12 år. År 2009.

Pedofiler? Eller inte?

Det var inget konstigt mer än ett tusen år (mer än 1200 år! senare) efter Rasulullah Muhammads SAWS tid att vuxna män gifter sig med 6-åriga flickor, var - i Förenade Stater. Ingen av deras samtida tyckte att de var pedofiler.

Ha i åtanke att ingen av Rasulullah Muhammads SAWS samtida svurna fiender som använde sig av allt man bara kan tänka sig för att smäda honom, inte en enda av dem tänkte ens på att smäda honom för det äktenskapet. Hur kommer det sig?

Jo, av samma anledning som vita kristna europeer som hade ockuperat en ny kontinent och grundat sin stat på land som de med våld hade stulit från deras urinvånare, inte tyckte att det var något underligt eller onormalt mer än ett tusen år senare.

Wsl, Najma

Mvh Meddie.

Marie sa...

Meddie
Att ha sex med 9-åringar tycker jag är mycket osmakligt oavsett om det var på den tiden eller i nutid. Att ha sex med barn nuförtiden kallas pedofili oavsett vad du och jag tycker. Det är bara ett ord på en handling och handlingen var exakt densamma då. Att detta FORTFARANDE ses som acceptabelt tycker jag är ännu mera anmärkningsvärt OAVSETT VAR DET ÄR I VÄRLDEN. Massbröllopet i Gaza är riktigt avskyvärt och det BORDE du också tycka....

Ett 9-årigt barn eller en 9-årig tjej är bara ett ord och precis lika illa vilket som.

Tvångsäktenskap är inte heller någon hit i mina ögon.

Åldern för äktenskap i Massachusetts är faktiskt 18 och inget annat.

Det hade varit betydligt mycket trevligare om svaret var ditt eget och att du kände till fakta.

Mvh
Marie

Marie sa...

Min tanke var att skriva in det här under rubriken ”14 saker som är bra att veta om islam” men det gick inte så jag skriver det här istället.

Religion och kultur är i vissa länder lika hopmixade som religion och politik.
Frihet att välja är inte en självklarhet i länder där familjebanden är starka och hedern tar ett strupgrepp på den enskilde. Vem tror på fullt allvar att det faktiskt råder en fri vilja när de som inte följer ”den rätta vägen” bestraffas och riskerar att förskjutas av familjen?

Imamer förespråkar martyrskap i form av terrordåd och pengar samlas in till martyrernas anhöriga.

Muslimer uppmanas att inte umgås med icke muslimer (kuffar)

Flickor/kvinnor tvingas dölja hela eller stora delar av sig själv med hänvisning till koranen. De får inte ens synas för att männen inte klarar av att hålla styr på sig själv och sin sexualitet.

Småflickor tvingas giftas bort till vuxna män med muhammed som förebild.

I Sverige och i många andra delar av världen så vågar vi inte reagera mot det förtryck så många kvinnor utsätts för av rädsla för att bli kallad rasister. Istället så blundar vi när mestadels flickor/kvinnor utsätts för misshandel, förtryck och t o m mord.
I Malmö har 3 flickor/kvinnor ”fallit” från balkonger så att de har dött den senaste tiden och det är bara i Malmö.

Den 3 februari 2008 ”föll” en 16-årig invandrarflicka från en balkong i Malmö
Den 4 december 2008 ”föll” en invandrarkvinna från en balkong i Malmö
Den 5 juli 2009 ”föll” en 28-årig invandrarkvinna från en balkong i Malmö

Flickor/kvinnor förföljs och kontrolleras av åsiktspoliser

De muslimska fundamentalisterna blir bara fler och fler...
Vi har t o m sharialagar i Sverige. I Rosengård i Malmö så finns shariadomstolen ”Högsta rådet för muslimer i Skandinavien”

I Sverige har kvinnorna under en lång tid kämpat för att vara jämlika männen och ha samma rättigheter som dem. Men nu är vi tyvärr på tillbakagång när det gäller mänskliga rättigheter och ett jämlikt samhälle.

Istället för att se möjligheterna att utvecklas och stödja de flickor/kvinnor som är utsatta för förtryck så väljer vi att förneka. Det gör ont i mig att se det....

Mvh
Marie

Marie sa...

Yasmine
Nu har det snart gått 14 dagar sedan jag ställde mina frågor till dig. Såklart börjar jag undra om du kanske inte vågar ta ställning.

Mvh
Marie

yasmine sa...

Hej Marie,

Det är klart att jag vågar ta ställning. Men jag har förklarat i mitt tidigare svar att jag har rätt mycket just nu. När man jobbar, pluggar, tar hand om ett barn och alla hans aktiviteter och försöker samtidigt har någont tid för sig själv så är det inte alltid man hinner sätta sig ner och skriva ett svar.

Jag vill inte skriva något på fem minuter. Svar på dina frågor kräver mer än så. Därför så väntar jag tills jag får en lugn stund för mig själv för att kunna koncentrera mig och svara på alla dina frågor.

Jag är inte den person som ignorerar eller inte vågar uttrycka mina åsikter.

Som sagt jag återkommer med alla svar så fort jag får möjlighet till det.

Mvh
Yasmine

Anonym sa...

marie:

Jag vet inte vart du får i från att jag tycker det är ok med barn giftemål.. Som du ser förklaras detta väldigt bra hur människan var utvecklad på den tid då Mohammed saw levde.. Som vi kan se till grott människan är vi samma idag?

Tycker du borde söka efter sanningen mer vad Islam säger. Tvångsgiftemål är något som Koranen totalt förbjudet

I Islam är det inte bara kvinnan som ska täckas, utan även mannen på ett visst sätt. Detta har med att göra våran Aura.

Hedersmord är inget från Islam.
Det är människor själva traditoner som dem gör i deras egna skamsenhet att deras dotter tycks skäma ut deras familje stolthet.

Jag ska koma med hadither och koran inshallah se som visar hur viktigt det är med en dotter och hur man ska uppfostra henne med ödmjukhet och man får inte äns säga håra ord som sårar henne.

Och terrorismen kommer inte heller från Islam. Det finns en del sekter som använder sig av detta men Koranen talar i klarspråk att vi inte får göra sådant här. Kommer med koran inshallah senare vart detta finns.

Allah swa, skapade människan med den fria viljan för att vi ska kunna välja här i denna värld själva. Och vi kan inte tvinga något i islam, det är i mot islam.

Hoppas du har fått lite mer svar runt detta.

Kommer även lägga upp hadither och Koran när jag har mera tid. Som Yasmin sa det tar tid att få fram rätta svaren som bevisar dem med.

Mvh Meddie.

Marie sa...

Meddie
Jag har inte alls påstått att just du tycker att det är ok med barngiftemål men tyvärr anser en del muslimer att det är acceptabelt. Titta bara på det stora massbröllopet i Gaza och alla människor som jublade när de långa vuxna männen höll sina små barnbrudar bredvid sig.

Grottmänniskor tycker jag självklart inte alls att du/ni är. Jag har flera muslimska vänner och de är hur trevliga som helst men de är inte bokstavstrogna muslimer som hänger upp hela sitt liv på koranen. Istället har de anpassat till det svenska samhället genom att lära sig språket. De bär inte slöja och kräver inte att vi som inte är muslimer ska anpassa oss efter dem. De förespråkar inte heller att vi ska ha sharialagar eller ser föraktfullt på mitt sätt att leva. Vi pratar om allt men faktiskt inte så ofta om religion eller politik. Istället tar vi vardag och fest som det kommer och vi delar glädje och sorg med varandra.

Du vet lika väl som jag att tvångsgiftemål inte alls är något ovanligt bland muslimer oavsett vad koranen säger. Att även mannen ska täckas enligt koranen är jag medveten om men mannen behöver inte dölja sig totalt under en burka eller niqab för att kvinnorna inte kan hålla styr på sin sexualitet.

Hedersmord är kanske inte heller något som förespråkas i koranen men ändå sker det bland just många muslimer. Det är ju en viss skillnad på hedersmord och vanliga mord som du vet.

Islam belönar martyrer genom att ge stora summor till de anhöriga. Alla synder blir förlåtna för självmordsbombaren och de blir belönade med ära och helig sten. I paradiset ska han få 72 vackra oskulder och han slipper lidandet av en grav. Dessutom får han ta med sig 70 medlemmar av sin familj. Det finns alltså människor som på fullt allvar tror att allt som de blir lovade är sant. Det som de bevisligen kan se är att anhöriga till andra martyrer ges stora summor pengar och att martyrerna blir belönade med äran och den heliga stenen.

Vadå skapade den fria viljan? Det finns så otroligt många regler som måste följas för att vara en god muslim och väääldigt många av dem är fullständigt idiotiska i mina ögon.
Inte ens skolan är fri från allt som är haram och de muslimska eleverna kan undanhållas från sexualundervisning, musikundervisning och simundervisning. Tycker du att det är rätt?

Jasså man kan inte tvinga någon enligt koranen och ändå är det just tvånget jag ser som det anmärkningsvärda. Det handlar mycket tydlig religiös indoktrinering sedan vällingstadiet, där de som inte följer ”den rätta vägen” kan räkna med att bli förskjuten av sin familj, släkt och vänner.

Det är ingen större poäng att citera en massa texter ur koranen eftersom koranen ändå tolkas på så olika sätt där religiösa ledare tolkar koranen som de vill. Jag kan t ex citera imamen Anas Khalifa som i en ljudupptagning sa detta.
Den som vill vara en sann muslim får inte lov att bli vän med en icke-muslim.
"Vi ska inte beblanda oss med dom. Varför? Därför att en människa blir som dom"

Det finns många märkliga budskap jag kan citera men jag tror att du förstått poängen.

Mvh
Marie

Marie sa...

Argumenten börjar visst tryta ser jag, det var ju intressant.

Säkerligen ses jag som en person med farlig åsikter för det kan ju få folk att reagera och tänka själv.

yasmine sa...

Hej Marie!

Här äntligen kommer mitt svar på dina frågor som du ställde. Som du ser så är det väldigt långt. Själv kanske skulle jag nog skicka till det per email bara på grund av dess storlek men eftersom du bad mig att lägga ut det på forumet så gör jag det då jag står för det jag tycker och har inget att skämas över.

Det är bra att du ställer frågor men sedan vet jag så klart inte vad ditt syfte med det och med vilka glasögon du kommer läsa mina svar. Antingen läser man för att man vill verkligen lära sig och förstå med ett öppet hjärta eller så läser man bara för att och egentligen så har man stängt sinna sinne och vet att oavsett vad en annan person säger eller skriver så kommer man aldrig ändra sina åsikter eller ens vilja att tänka att man kanske har fel. Hur som helst här är alla svar på dina frågor och jag vill börja med att säga att Islam är en sak och Muslimer är något helt annat. Vill man veta något om islam så ska man tyvärr inte titta på vad muslimer gör och säger utan gå till ursprungs källor enbart.


Fundementalismen i Sverige:

Extremismen och fundementalism finns i alla samhällen och religioner. Oftast gäller det några minoritetsgrupper som kan inte representera majoritet. Så klart även jag inte stödjer dessa fundamentalisktiska grupper. Likaså som kanske Jehovas vittne eller Livets ord inte representerar alla världens kristna eller åtminstone alla kristna svenskar. Sedan är det klart beror på vad man definerar som fundementalism. När jag läste artikel som du bifogade så kan jag inte riktigt påstå att den ena sidan är jättefundementalistisk i mina ögon (utifrån artikeln) och den andra sidan är verkligen "light". Jag tycker överhuvudtaget är det väldigt svårt att bedöma något utifrån media då de brukar verkligen vrida och vända på allt och det är sällan man får en riktigt verklighets bild. Personligen tycker jag att det är inte något fel att tycka att det som händer i Israel är fel och prata om det i moskén då det handlar faktiskt om muslimer som far illa i andra delar av världen. Att prata om politiska saker i moskén är inte fel så länge man inte uppmanar människor till handlingar som sedan går emot själva islamiskt lära såsom terrorism t ex. Jag personligen är inte heller någon bokstavstroende och tycker inte att allt är svart och vit utan man måste kunna se mellan raderna också, precis som profeten Muhammed (saw) gjorde. Jag är för demokrati och integration. Jag tycker att det är viktigt att muslimer är en del av samhälle.


Relation till icke muslimer:

Som sagt så tillhör jag till den majoriteten av muslimer som inte stödjer olika fundamentalistiska budskap som kommer från andra muslimer. Samtidigt så försöker jag så klart följa Koranen och Sunnah så gott jag kan. Islam eller Koranen förbjuder inte muslimer att umgås med de icke troende. Det fanns en del icke troende även under profeten Muhammeds (saw) tid som var vänner med honom och stödde honom även om de inte var själva muslimer och profeten Muhammed (saw) hade god kontakt med dem. Även jag har en del icke muslimska kompisar. Det Koranen säger att man ska inte umgås med de som förtrycker en, som förbjuder en att utöva ens religion eller hindrar det på något sätt. Men om man tänker logiskst så tror jag inte att någon människa umgås eller är vän till någon som förtrycker en eller inte accepterar en som den är.

Påstående att inte umgås med icke muslimer här i Sverige är så klart helt oförstående för mig då faktiskt vi muslimer är en minoritet grupp i Sverige och majoritet är icke muslimer och till och med icke troende, då många inte tror på Gud alls. Så om man tycker att det är fel att umgås med icke muslimer då kanske borde man överväga att överhuvudtaget flytta härifrån. Det är ju omöjligt att inte umgås med icke muslimer då man är dagligen omringad av dem.

Fortsättning....

yasmine sa...

Del 2:

Niqab:

När det kommer till bärande av niqab så är det ju inget jag själv bär eller kan tänka mig bära då jag anser inte att det är något som är obligatoriskt inom islam. Det är en tolkning som många lärda har kommit fram till. Sedan finns det de som anser att det är obligatoriskt att en kvinna ska bära niqab och så finns det de kvinnor som av egen fri vilja vill göra det även om de vet att det är inget de måste. Jag anser att var och en ska ha rättighet att klä sig som den vill och utöva religionen på det sättet som personen mår bäst av (så länge man så klart inte skadar andra). Om en kvinna vill bära niqab så tycker jag att det är inget fel med det och vi andra i samhälle borde acceptera det och inte förtrycka den här kvinnan även om det är något vi själva inte skulle kunna tänka göra. Jag vill också påpeka att de kvinnor som väljer bära niqab i Sverige gör det verkligen på grund av sin egen vilja och det är verkligen inte det lättaste att göra i det här landet då man dagligen stötter på förtryck och motstånd. I England kan man se väldigt många kvinnor i arbetslivet bärande niqab och det går bra och samhälle tar emot de och accepterar det. Därför ser jag ingen problematik med det här heller. Kan de där, så kan de väl göra det här också. Jag känner några kvinnor som jobbar t ex på förskolan och bär niqab. De gör det utan några som helst problem och det är inga problem för varken barnen eller resten av personalen. Oftast brukar de ta bort niqab då de är med barn. Man behöver inte täcka sig framför barn och oftast är de flesta som arbetar inom förskola är kvinnor så de kan de ta av sig niqab framför andra kvinnor också. När det kommer till utbildning så ser jag ingen problem med det heller. Är det en kvinnlig lärare så kan hon se kvinnans ansikte. En del sätter sig längst fram och tar bort niqaben. Hur som helst, det finns lösningar till allt. Allt handlar om att vi lär oss att vara mer accepterande mot andra som är inte som oss och det handlar inte bara om niqab-bärande kvinnor utan allt.

Tänk på 70-talet så ansågs homosexualitet vara en sjukdom och något föraktsfull idag kan homosexuella gifta sig både borgerligt och i kyrkan. Det är för att andra människor har lärt sig att acceptera andra människor. Att istället för att frysa ut och förtrycka så går man tillmötes och försöker vara förstående.

Slöjan:

Jag bär sölja för att jag vill det, det är mitt personliga val. Jag vet att det finns de fåtal som tyvärr blir på grund av okunskap tvingade till det och så klart så är det inget jag tycker är bra eller rätt. Samtidigt ska jag känna mig också förtryckt och inte bära det jag vill bära bara för att andra blir tvingade till det? Här i Sverige är det inte så många tjejer som blir tvingade till det. Jag rör mig väldigt mycket i muslimska kretsar, bland unga tjejer som bär slöja och jag kan säga att majoriteten av de är inte tvingade till det utan vill själv. De som blir tvingade till det oftast hittar sätt att ta av sig den när de är väl utanför hemmet och inte är med sin familj. Jag tror inte heller att just för att jag bär slöja gör att de lider av det eller det påverkar de på något sätt. Det finns de som blir t ex tvingade att gå i viss skola eller välja en viss yrke av sina familjer men det betyder ju inte att bra för att pappa till Kalle tvingar honom att bli läkare att alla andra människor som vill bli läkare ska inte vara det för att Kalle tvingas till det. Hoppas att du förstår var jag menar.

Fortsättning...

yasmine sa...

Del 3:

Arvsrätt:

Arvsrätt inom islam är inte så enkel som många tror. Det baserad på många olika saker. Den primära regel att den som har försörjningsplikt ska få lite större del än den som inte har det. Det är inte alltid så att kvinnor alltid ärver mindre utan det finns situationer då de ärver lika eller till och med mer. Allt beror på först släktbanden till den som dog och sedan som jag redan nämnde vem ska ta hand om vem. Inom islam har mannen, fader, broder ansvaret att försörja sin närmaste familj. Det är mannen som ska se till att skaffa mat, kläder och annat som behövs för hans familj. Därför om vi t ex säger en sådan scenarium att föräldrarna dog och lämnade efter sig en son och dotter så ärver systern bara hälften av vad brodern ärver beror på att hennes bror har försörjningsplikt över henne. Han ska använda de pengarna som han har ärvt att försörja både sig själv och andra i familjen och henne. Medan syster som ärver pengarna äger dessa pengar helt och hållet. Vilket innebär att ingen har rättighet över dessa pengar, hon behöver inte använda ett enda krona för att bidra till familjen eller försörjning om hon inte vill. Hon har rätt att göra med dessa pengar vad hon vill. Hon ska inte behöva köpa varken kläder, mat eller något annat hon behöver för dessa pengar då det är hennes bror som ska göra. Hon kan spara dessa pengar, investera eller göra vad hon vill. Det är därför hon får mindre än hennes bror. Hennes pengar är bara hennes medan hennes brors pengar är allas.

Så klart så tycker jag att det är inget fel eller konstigt att kvinnan ärver mindre. Situationen skulle ändras ju om det är just kvinnan som skulle stå för försörjningen av familjen. Det här regel gäller ju också när det kommer till de pengarna kvinnan tjänar genom att hon jobbar. Jag som jobbar t ex har absolut ingen plikt att spendera det på försörjning av min familj. Det är min man som ska betala alla räkningar, köpa mat och kläder till oss och jag kan göra vad jag vill med mina pengar. Vad är fel med det? Tror att det är rätt många skulle gilla den situationen. Nu så klart ser det ut lite annorlunda i vår familj och det är klart att jag bidrar men försörjning från min egen lön för att jag vill det. Inget någon kräver av mig. Min man har ingen rätt att kräva det eller bestämma över mina pengar men det är något jag vill själv och känns ganska naturligt.

Fortsättnig...

yasmine sa...

Del 4:

Hamas - giftermål:

Jag känner inte till så mycket historien bakom Hamas stora finansieringen av massbröllop så jag kan inte kommentera det så mycket. Från artikeln så framgick det bara att det var bröllop som de sponsrade för att visa att trots all konflikt, krig, svält osv så kan de ge lite lycka till människor. Inget fel med det i mina ögon. Sedan när det kommer till video och att det var barn som var brudar. Ja, jag tycker att det är faktiskt osmakligt utifrån de bilderna jag ser men jag vill veta lite mer varför de har gjort det och bakgrunden innan jag börjar dömma någon. Jag såg en annan video som var en live inspelning och där intervjuade de olika människor. Eftersom jag inte kan arabiska så förstår jag inte exakt vad de säger. Jag ska be min man översätta vad de säger för att sedan kommentera det hela mer.Giftermål med mindreåriga:

När det geller generelt giftermål mellan en vuxen man och en väldigt ung flicka så är det inget jag tycker passar i vår tid, vårt samhälle. Jag menar att idag det tar tid för barn att mogna. Inte alltid jag tycker en 18 flicka är mogen att ingå i äktenksap så ännu mindre när hon är 10-12. Äktenskap innebär ganska mycket därför måste man vara mogen för det och inte bara kastas i. Jag skulle varken föreslå giftemål till min son eller dotter om jag såg att de är omogna för det även om de skulle vara myndiga. Därför anser jag att det är inte rätt det föräldrarna gör att de gifter bart sina barn i ungt ålder när dessa barn inte ens förstår vad som händer.

Sedan t ex har jag en kompis som ville absolut gifta sig när hon var 15, alla försökte stoppa henne men hon var helt övertygad att det är något hon vill och älskade sin man som var (jag tror 10 år äldre). Tillslut gifte de sig och än idag lever de lyckliga tillsammans, har två barn och hon själv säger att det var det bästa valet hon har gjort. Så det är inte alltid att kärleken har åldersgränser. Idag kan man se äktenskap mellan 20 åringar och män som är 50-60 år. Visst ser det konstigt ut i våra ögon, det sticker ut men samtidigt så vet jag inte om vi har rätt att döma de. Alla lever på det sättet som de vill och som sagt kärlek har inga gränser. Vi vet att här i Sverige har väldigt många tjejer sina första sexuela debutt redan vid 12-13 års ålder. Själv lekte jag med Barbie när jag var i den ålder och det sista jag tänkte på är killar och sex. Alla är så olika.

Så generellt när det gäller äktenskap och ingå i ett äktenskap så måste det ske helt och håller frivilligt och på grund av man själv vill det och inte blir tvingad till det. Profeten Muhammed (saw) har sagt att ingen kvinna får giftas bort utan hennes samtycke. Det innebär att man måste säga "Ja" jag vill. Jag vet historier till och med här i Sverige där tjejer inte har blivit bortgifta på grund av att Imamen vägrade. T ex en gång så en imam som skulle vigga en myndig tjej med en kille att hon var inte alls lycklig över äktenskapet och ville inte gifta sig. Han förstod att det var hennes föräldrar som försöker tvinga henne till det. Imamen sa nej, hon vill inte och det är förbjudet för mig inom islam att gifta henne med den mannen då det är mot hennes vilja. Tyvärr så är det inte alla som följer islamiska regeler så pass noga att de inte tvingar sina barn till något de inte vill eller har mod att säga ifrån som den här imamen. Som tur så blir det bättre och bättre då det är ett ämne som är ständigt har blivit aktuellt bland muslimer och något som muslimerna själv försöker arbeta för. Muslimerna måste sluta följa sina länders traditioner och kulturer och börja följa mer islam men också inte tolka islam hur de vill utan faktiskt så som det ska vara.

Fortsättnig...

yasmine sa...

Del 5:

Äktenskapet mellan profeten (saw) och Aisha (ra):

När det gäller själva äktenskapet mellan profeten Muhammed (saw) och Aisha så är det något hellt annat och det är ingenting jag fördömer. För det första som profet och den absolut bästa människan genom tiden så vet jag att han skulle aldrig någonsin göra något fel och omoraliskt. För det andra så mognade kvinnor mycket snabbare och tidigare för mer än 1000 år sedan. Samhället såg helt annorlunda ut. Flickor i tidigt ålder blev kvinnor och kunde förstå och ta eget ansvar för äktenskapet. Därför var det ingen konstigt för dem även om i våra ögon så är det något som vi inte alls kan förstå sig på. För det tredje så är det faktiskt inte helt klart hur gammal hon faktiskt var. Jag vet att de flesta säger att hon var 9 år gammal men det är inget man kan vara 100 procent säker på då de inte firade inte sina födelsedagar, de hade ingen folkbokföring och de var inte alls medvetna så som vi idag hur gammal någon var. De utgick oftast från utseende. Till och med idag vi kan se någon och tycka att den personen ser ut som att vara t ex 40 men i själva verket är den personen bara 30 eller t ex en flicka som ser ut vara som 15-16 men i verkligheten är hon redan 25. Något faktiskt jag själv råkade ut förut då jag länge såg ut som barn och till och med fortfarande är det många som tycker att jag ser ut väldigt ung och förstår inte att jag kan ha en son som är nästan 6 år gammal. Återberättelser om hennes ålder kom från människor som såg Aisha, från följeslagarna, och en del lärda säger att de kan ha gjort fel antingen i uppsaktning av ålder eller använd arabiska ord som kan betyda istället för 9, 19 år.

Det är något som kommer alltid vara lite otydligt för oss, just hennes ålder, men om vi bortser från det så vill jag än en gång påpeka att jag är full övertygad att som profet, skulle Muhammed (saw), aldrig begå en omoraliskt handling. Det gjorde ingen av profeterna genom tiden och inte han heller. Så klart gäller det här att vara övertygad över att profeter gör inte omoraliska handlingar vilket kanske är svårt i fall man inte tror på Gud eller att det har funnits profeter.

Däremot tycker jag att det är fel om muslimerna ska gå och gifta sig med ett litet barn bara för att eventuellt profeten Muhammed (saw) gifte sig med en. Han gjorde det i den tiden då samhället var annorlunda och han gifte sig med en mogen kvinna. Om man ska följa honom (saw) som exempel så ska man inte titta på ålder utan att kvinnan man gifter sig med är mogen för det att bära en sådan ansvar. Profeten (saw) har gett oss vilka kritierer vi ska följa när det gäller giftermål och då ska man följa de alla och inte det som passar en.

Jag vill också nämna att det är inte alltid lätt förstå saker och ting som har varit helt ok för tusen år sedan men inte helt ok idag. Samhället ständigt förändras och vi måste anpassa oss till det samhälle vi lever idag. Om tusen år så kommer säkert samhället se helt annorlunda ut och kanske något vi gör idag kommer verka helt sjukt i ögonen hos framtida befolkningen och de kanske kommer kalla oss för omoraliska osv.

Fortsättnig...

yasmine sa...

Del 6:

Kritik av islam:

Allt kan ha rätt att vara kritiserad men allt beror på hur man gör det. Om man genom att ifrågasätta och vilja lära sig gör det, helt ok men om man kritiserar islam bara för att trampa på andra och förtrycka andra så är det fel. Sedan också måste man tänka på vilka medel och vilken syfte den här kritiken har. Vi muslimer också kritiserar varandra, våra handlingar och tankar. Antingen gillar vi det andra gör eller så gör vi inte det.

Däremot så klart vill vi inte att människor ska göra narr av islam, använda t ex Koranen eller profeten Muhammed (saw) till något åtölje eller göra narr av som t ex de där karakatyrerna. Vi vill inte att man ska göra så på någon av profeterna egentligen. Därför ogillade många muslimer det så stark. Så kritisera men kritisera rätt.


Sharia:

Har faktiskt inte hört talas om shariadomstol i Malmö. Viste inte att det fanns. När det kommer till själva shariah lagarna i Sverige så nej, de kan inte finnas i Sverige. I Sverige är det svenska lagar som gäller. Så klart så vill man alltid att man anpassar visa saker att det förenklar livet för andra minoritetsgrupper men inte att man kommer och byter ut svenska lagar mot några andra om inte så klart hela Sverige blir muslimskt och alla vill ha dessa lagar.

Shariah lagar har idag fått någon sorts negativ klang bland icke muslimer och media men egentligen är det inte så hemskt samlingt av lagar som många tror. Det är samlingar av lagar precis som Sverige har samling av lagar. Shariah lagar är baserade på först och främst Koranen och Sunnah och det är hel vetenskap hur dessa lagar får och inte får tillämpas. En del muslimska länder säger att de följer shariah lagar men jag kan säga att ingen land i världen idag gör det. Att följa sharia lagar innebär att man måste följa det på alla plan och inte välja ut det som passar just en vilket de flesta gör. I alla muslimska länder sitter det orättvisa ledare fulla av korruption, maktbegär och förtryck av folket. Saker som är helt emot sharia. Sharia handlar inte om att straffa alla människor som begår fel, sharia framför allt handlar om att bygga upp ett samhälle, en vallfärds samhälle där alla tar hand om varandra. Där man besöker den som är sjuk, där man hjälper sin granne, där man ger till den fattige och föräldralöse, där människor inte mördar varandra, inte begår omoraliska handlingar, där man är rättvist och opartiskt och mycket mer. Faktiskt många muslimer ändå anser att Sverige har mycket av det här i sin politik och lagar t ex den svenska vallfärdsystemet. Vi betalar skatt för at hjälpa de som behöver osv.

Det som en del muslimer skulle vilja ha t ex här i Sverige eller andra icke muslimska länder är möjlighet att följa t ex islamiskt arvsrätt, familjerätt osv. Vilket är ju också det av shariah och idag kanske körs över t ex svenska lagar och blir att muslimerna känner att de gör något som är egentligen förbjudet eller fel inom islam.

yasmine sa...

Del 7:

Kvinna i islam:

Kvinnan och mannen har lika rättigheter och lika plikter. De är likställda inför Gud och båda har lika ansvar. Dock har de olika ansvarsområden. Kvinnan ska lyssna på sin man och mannen ska respektera sin kvinnan. Mannen får inte förtrycka henne, låsa in henne, förbjuda henne att gå ut. Däremot har han rätt att inte tillåta henne göra något som är förbjudet inom islam. Det är hans plikt. Samtidigt som kvinnan får inte lyda sin man om han vill att hon ska göra något som är förbjudet inom islam. T ex om kvinnan vill bara sjal men mannen vill inte att hon ska göra det så ska hon inte lyda sin man i det. Relation mellan mannen och kvinnan inom islam baseras på deras båda viljan att underkasta sig Gud, på samspel, förståelse och respekt. De ska vara till stöd för varandra. Precis som i vilken relation som helst.

Tyvärr idag finns det många män som missbrukar sin position och förtrycker deras fruar. De män som gör det, begår stor fel inom islam då förtryck är det värsta Gud vet.

Jag är mycket glad att jag är en kvinna. Skulle inte en enda sekund vilja vara man och bära det ansvar och de plikter som muslimska män har över sig. Jag är en fri kvinna, har egen frivilja och med massor av rättigheter. Jag är respekterad av både min man och min omgivning. Vad mer kan jag önska mig.


Mvh
Yasmine

yasmine sa...

Hej Marie,

Nu när jag tittat på video tillsammans med min man och han har översatt vart enda ord alla människor sa i videon så kan jag säga att det verkligen inte handlar om ett massbröllop där män gifter sig med små flickor. Här måste man förstå vad människor säger och vad det handlar om och dessutom förstå sig på deras kultur och traditioner.

Anledningen till varför Hamas bidrog med pengar till jättestor fest var att bevisa att de är trots all segrare och kommer att en dag segra helt och hållet. Samtidigt de vill stödja familjen.

De kvinnorna som pratar i videon pratar helt och hållet om kriget som var i vintras. En kvinna förlorade 25 stycken av sina familjemedlemmar och hon sa att de vill döda oss, de vill förinta oss, dödar våra män, barn, osv men här ska många gifta sig och skaffa ännu fler barn.

Dessa barn som man ser i videon är det ju klart och förståeligt för alla människor att de är inte kapabla att födda själv barn än medan människor i Gaza vill skaffa barn så mycket som möjligt nu. Därför redan nu är det helt ologiskt att dessa män gifter sig just dessa flickor.

Anledningen att man ser dessa män som är var och en av de brudgummar med små flickor är att dessa små flickor är bara symboliskt utklädda. Antagligen så är det så att dessa flickor är antingen från brudens familj eller från mannens familj och är där med de bara för sakens skull istället för bruden. Det är för att de flesta kvinnor i Gaza bär slöja om inte till och med niqab och det är inte tillåtet för en kvinna att vara utan slöja och sminkad framför andra män. Så därför kan man inte se de rikta brudar, då de är med sina familjer där enbart de kan se dem. Istället så repsenterar dem dessa små flickor.

En från Hamas ledare som de intervjuade sa också att de ville göra den här festen lite mer internationell och dessa flickor är dessa brudtärnor likadant som i västvärlden man har på bröllop. Barn som går med blommor in i kyrkan innan brudparet.

De intervjuade liten flicka som inte alls nämner någon äktenskap utan bara säger att deras fiende vill inte att de har roligt och de har fest men nu visar de att de har roligt och festar. Man kan också se att alla flickor är glada och dansar. För det första så är jag helt övertygad om att om det skulle vara så att dessa flickor skulle vara brudar så skulle den som intervjuade dem ställa faktiskt frågan om hur det känns att gifta sig eller något liknande. För det andra så tror jag inte att var och en skulle hoppa av en sådan stor glädje om de skulle giftas bort.

Redan från början var jag osäker på om det verkligen var så som du skrev och så som det stod i videon och att Hamas skulle gå ut och sponsra ett sådan massiv bröllop. Vi måste tänka lite kritiskt och inte tro på allt vi ser och hör. Det är lätt att vrida och vända, det är lätt manipulera bilden och klippa ihop på det sättet som man vill att det ska framstå istället för att visa sanningen.

Hamas som redan har hela världens ögon på sig skulle inte troligen göra en sådan drag och ge pengar till något som de vet skulle fördömas av hela världen.

Tänk att den artikel som du bifogade handlar bara om massgiftermål som de sponsrar. Om det nu verkligen skulle handla om att det är flera hundra stycken män som gifter sig med minderåriga barn så skulle det definitivt nämnas i artikel och inte bara i den artikeln utan sprida i raketfart runt om i världen.

Hoppas att från det här du lär dig att vara mer kritisk och inte acceptera allt man ser och hör runt omkring sig med en lättnad.

Mvh
Yasmine

Marie sa...

Yasmine
Tack för ditt långa och innehållsrika svar. Jag har jobbat i helgen och tiden har varit knapp men jag ska titta närmare på det du har skrivit och ge dig mitt svar så snart jag kan.

Mvh
Marie

Marie sa...

Hej Yasmine
Jag respektera andras åsikter och tro så länge de ser till mänskliga rättigheter och håller sig hyfsat inom lagens ramar. Det låter bekvämt och ointresserat att man inte ska titta på vad muslimer gör och säger för då blundar man för hur verkligheten faktiskt ser ut och därför kan det som inte är bra fortsätter vara dåligt. En vanlig kommentar är ”ja ja men det är inte islam, även om det är muslimer som gör det så det berör inte mig” och de ”dåliga muslimerna” hävdar att de gör det p g a islam. Jag tror inte det är religionen i sig som är problemet utan hur den tolkas av religionsutövarna.

Jag träffar mycket människor och jag har pratat med fundamentalistiska muslimer som har åsikter som får mig att baxna och jag har även diskuterat med muslimer på nätet. Jag bor och arbetar i närheten av områden där det finns många muslimer så ser jag med egna ögon väldigt mycket. Men det är svårt att hänvisa till det utan att lämna ut för mycket information. Jag hävdar alltså att jag är hyfsat väl insatt i det jag tar upp. Mina muslimska vänner som är mera ”muslim light” bekymras också över den utveckling vi ser även i Sverige

Fundamentalister i Sverige
Eftersom jag bor i närheten av Malmö (har bott i Malmö innan) så kan jag mest redogöra för hur det ser ut här. Självklart är jag medveten om att media ibland kan vinkla saker på ett visst sätt men man kan inte slå bort allt med att det är lögner.
Fundamentalisterna är en minoritet men de växer oroande fort. Att ignorera dem är inte bra men tyvärr är rädslan för att stöta sig med muslimer det stora problemet ÄVEN FÖR MEDIA. Idag när läget är så känsligt tassar alla på tå av rädsla för anmälningar av diverse slag.

Relationer till icke muslimer
Jag hävdar fortfarande att en del muslimer inte vill beblanda sig eftersom de som jag skrev innan ser ner på icke muslimernas sätt att leva. Inte blir det bättre av imamer typ Anas Khalifa uppmanar till den synen. Han är bara EN AV MÅNGA som för ut det fundamentalistiska budskapet i olika moskéer i Sverige.

Niqab & burka
Det går inte att hävda att niqab och burka bärs p g a koranen eftersom koranen inte säger att flickan/kvinnan måste täcka ALLT FRÅN TOPP TILL TÅ. Då kan inte de som inte får bära niqab och burka i skolan och arbetslivet hävda att de blir diskriminerade p g a sin tro.
Jag tycker att det är mycket märkligt att du tycker att det är ok att bära burka/niqab i skolan och arbetslivet. Som lärare skulle jag tycka att det var ett stort problem att inte se personen jag pratar med. Som arbetsgivare skulle jag självklart tveka inför att anställa en person som enligt sin tro inte ens får lov att synas. Det passar t ex inte i alls inom vården, polis, räddningstjänst osv. Burka och niqab är för mig rena rama stenålder. Hijab är däremot något annat även om jag inte tycker att det är passande i ett demokratsikt och jämlikt samhälle. Det är sorgligt att människokroppen som är en fantastiskt välfungerande skapelse ska ses som något så orent och syndigt.
Det är sorgligt att du inte förstår och ser vikten av att kämpa för kvinnors självständighet, jämlikhet och människovärde.

Sharialagar
Jag förstår hur du menar men jag tycker att svenska lagar ska gälla i Sverige och jag tycker inte att det är lämpligt att ha parallella lagar. Problemen i Odense i Danmark borde ju vara ett avskräckande exempel. Det är också dags att släppa tänket på att vara hemmafru medan mannen tar hand om ekonomin för så ser det verkligen inte ut för oss vanliga svenskar som inte är muslimer.
Sharialagar är inte bara lagar om familjerätt och de är som att gå många steg tillbaka.

se forts...

Marie sa...

Attitydproblem
En muslimsk kvinna (i hijab) var på mitt jobb för att få chansen att komma in i arbetslivet. Hela perioden hon var där var hon totalt avvisande och satt i princip bara av tiden. En tid senare kom hon tillbaka och sökte jobb med förklaringen att hennes man var sjuk och hon var tvungen att jobba nu. Det var en helt annan attityd men jag och mina arbetskamrater hade hennes oförskämda beteende starkt i minnet, därför fick hon inte heller något jobb. Det finns så många andra som frivilligt har en bättre attityd mot sina medmänniskor och som därför är betydligt mera lämpade.

Kritik av islam
Jag håller med om att man om man ska kritisera så ska man göra det på rätt sätt men vi har yttrandefrihet och att mörda och hota med mord när islam kritiseras tycker jag är rent ut sagt för jävligt. Titta bara på mordet på Theo van Gogh p g a filmen ”Submission” och hoten mot de som kritiserar islam som den iranska författaren Chahdortt Djavanns kamp mot slöjan. Ayaan Hirsi Ali och Salman Rushdie. Nu är det Geert Wilder som står högt på listan p g a filmen ”Fitna”

Efter karikatyrteckningarna så lät det så här på demonstrationen i London
”Frihet dra åt helvete”, ”Halshugg de som förolämpar islam”, ”Utrota de som förtalar islam”
”Var förberedd för den verkliga massakern” , ”Låt allah bomba dig”, Låt Usama Bin Laden bomba dig” och ”Vi älskar Usama”, ”Bomba Danmark”, ”Bomba Tyskland”, ”Bomba Frankrike” ”Bomba Spanien” osv . Islam en fredens religion...

Giftermål med minderåriga/ pedofili
Vad bra att det funkade för din kompis men det är ju inte alltid så lyckat att gifta sig i den åldern då många faktiskt inte alls är tillräckligt mogna för vuxenlivet med allt vad det innebär. Det finns ju en viss poäng med varför beslutet om att man inte får gifta sig innan en viss ålder har tillkommit.
Framför allt så tycker jag att vi i Sverige ska hålla på de vettiga lagar som finns och tänka på att vi inte längre lever som de gjorde på profeten mohammeds tid.

Tvångsgiftermål
Du måste väl ändå vara medveten om att många blir tvingade att gifta sig oavsett om de vill eller ej. Att förringa det problemet tycker jag säger en hel del om hur lite du vill inse och bryr dig om de som inte får styra över sitt eget liv ens här i Sverige. Det finns INGET som försvarar den formen av tvång ÅR 2009.

Kvinnan inom islam
Tyvärr ser inte jag att det finns en jämställdhet inom islam och jag kan inte förstå hur du kan hävda att det faktiskt är så. Visserligen finns det en stor bredd men jag kan inte förstå ditt resonemang när det inte ens kommer i närheten av den verklighet vi lever mitt i.
Jag ser Sara Mohammad, Chahdortt Djavanns, Ayaan Hirsi Ali, Theo van Gogh och Geert Wilder som betydelsefulla personer som för en mycket viktig kamp.
http://www.paraplyprojektet.se/nyheter/mannens-mark-eller-husets-harskarinna/

Massbröllopet i Gaza
Din förklaring var så fullständigt tokig att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta.
Det finns så mycket som inte kommer fram och hur illa var det inte när 14 flickor skolflickor den 11 mars 2002 brändes inne i en skola i Mecka när den religiösa polisen hindrade brandmännen från att rädda dem undan lågorna, eftersom de inte bar en tillräckligt anständig klädsel.

Det är dags att se verkligheten som den är och inte bara som du/ni vill att den ska se ut.

Mvh
Marie

Elin sa...

Marie

Det är verkligen synd att du läste Yasmines kommentarer som fan läser bibeln. Varför lägger du in åsikter i hennes svar som inte finns där?

Marie sa...

Elin
Förklara dig så jag kan bemöta det
Mvh
Marie

nawid aslam sa...

intressant blogg:D:D

Anonym sa...

Ja Islam är BÄST, själv heter jag också Yasmin och är muslim. 13år men vet verkligen mkt.
Bara för att man e yngre är man inte osmartare;)

Marie sa...

Åsikterna om islam är bäst går verkligen isär här.

yasmine sa...

Marie,

Det är klart att åsikterna går isär. För alla muslimer är islam den bästa religionen. Man älskar sin religion men för dig som är icke muslim är inte det. Skulle du också tycka att islam är BÄST så skulle du nog själv vara muslim.

Mvh
Yasmine

Marie sa...

Jag antar att dagens artikel i Aftonbladet var du och det var intressant läsning.
Vad som inte kom fram är att du tycker att sharialagar är något bra och har en massa andra mycket märkliga åsikter som skulle få många att baxna.

Istället framställs du bara som en stark och mycket beslutsam person med vettiga åsikter. I mina ögon alltså en mycket vinklad artikel

Jag tycker absolut att du ska läsa boken ”Det muslimska problemet” av den muslimska kvinnan Irshad Manji

”Det muslimska problemet” visar hur muslimer kan och bör återupptäcka islams förlorade tradition av fritt tänkande, ijtihad, för att förnya tolkningarna av religionen i 2000-talet. Möjligheten till förnyelse finns främst i väst, där tanke- och yttrandefrihet ger muslimer utrymme att utmana och själva utmanas i sin tro. Muslimsk reformation börjar i väst.

Det är dags att se verkligheten som den är och inte bara som du/ni vill att den ska se ut.

Mvh
Marie

yasmine sa...

Det är inte jag som ställer frågor eller bestämmer vad som ska stå i artikeln. Journalisten ställer frågor, jag svarar. Antagligen var det ointressant vad jag tycker om shariah lagar och annat. Det är inte det artikeln skulle handla om.

Artikeln inte alls på något sätt vinklad utan visar ganska väl vem jag är som person, det är rätt sagt du själv som försöker göra mig till någon jag är inte, till en någon sorts monster med "knäppa" åsikter.

Alla tycker inte som du gör och varken jag eller någon annan muslim behöver se "din" verklighet. Jag skulle lika gärna kunna säga att det är dags för dig att börja se verkligheten, den som jag ser.

Oavsett vad du än säger eller skriver kommer inte ändra på vad jag tror om islam och hur jag praktiserar min tro. Jag stör inte någon i samhället och lever som vilken svensk medborgare som helst.

Mvh
Yasmine

Muslimah sa...

Till Marie angående den där lögnen om att Hamas hade ett massbröllop för små flickor. Marie, det där är en ren lögn som sionisterna kom på efter att hamas sponsrade ett Massbröllop i Gaza remsan. Eftersom bröllopet sändes i tv och de togs bilder som skulle visas på nätet osv så var kvinnorna (de som skulle gifta sig) inte med på tillställningen så de små brudtärnorna som du såg var inte självaste brudarna som skulle gifta sig vilket du själv hade förstått om du hade läst om bröllopet från neutrala källor istället för att välja att läsa om de från anti-islamiska sionistiska sidor som ser varje tillfälle som ett tillfälle att ljuga och svartmåla Muslimer.

Här har du en länk till en artikel som avslöjar den här vidriga lögnen som sionisterna kommit på om massbröllopet:

http://www.palestine-info.co.uk/en/default.aspx?xyz=U6Qq7k%2bcOd87MDI46m9rUxJEpMO%2bi1s7V%2bhQLNPxs85bpQbRLpF7xE%2fIyTQ2OvJL6GUsd6AyTyV7IudB6wgyuGWqfNPRu6Cmeyz76uAApbqAFbGuBwKZhS87o%2bKkRllPpca%2f7QlImGw%3d


Ett gott råd, låt inte ditt hat för Muslimer få dig att tro på allt du hör bara för att det passar in i det du önskar vore sant om Muslimer.

Marie sa...

Hej Muslimah
Länken du gav mig var intressant men den bevisar absolut ingenting. Dessutom är bröllopet i Gaza bara en detalj i det stora hela av det jag har tagit upp.
Jag hatar absolut INTE muslimer för alla muslimer är inte islamister. Mina muslimska vänner har ungefär samma tänk som jag och de är precis lika oroade av den fundamentalism och extremism som växer sig starkare i bl a Sverige.

Programmet ”Kalla fakta” igår var mycket intressant och handlade om Alia Khalifa som KRÄVER att få bära niqab i skolan och i arbetslivet. Jag bryr mig inte om vad hon har på sig privat men niqab hör INTE hemma varken i arbetslivet eller i skolan. Hijab är betydligt lättare att acceptera men det är ändå en symbol för något som jag tycker är fel.
Alia Khalifa är syster till Anas Khalifa och han är en ökänd salafit med extrema åsikter som han predikar i olika moskeer. Så att det är just hon som driver detta är inte alls konstigt.

Se gärna programmet och fundera över det som sägs. Det är precis som Nalin Pekgul säger att majoriteten av muslimerna i Sverige och världen tar avstånd ifrån niqab och burka.
Nalin säger också något MYCKET VIKTIGT

KAMPEN HANDLAR INTE OM KRISTNA MOT MUSLIMER ELLER SVENSKAR MOT INVANDRARE.
DET HANDLAR OM KAMPEN OM VI SOM TROR PÅ DEMOKRATI, JÄMSTÄLLDHET, MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER, ETT TOLERANT SAMHÄLLE OCH DE SOM INTE TROR PÅ DET.

http://www.tv4play.se/aktualitet/kalla_fakta?videoId=1.1378230&selId=1.923834&currPage=0

Läs gärna om programmet ” Slaget om muslimerna” som visades i går i ”Dokument inifrån” där t ex Muhammad berättar om hur han värvades till en islamistisk organisation, som övertygade honom om att islam måste genomsyra varje del av livet. När programmet blir tillgängligt så SE DET!

http://svt.se/2.102376/1.1792714/slaget_om_muslimerna?lid=puff_1792973&lpos=lasMer

Ett gott råd, öppna ditt sinne och våga se!

Mvh
Marie

Robin with the Hood sa...

Yasmine.

Detta är en kommentar som jag skrev och skickade till dig på din Aftonbladet-blogg då du precis konverterat till Islam.

Jag vill att du skall ha den. Därför ger jag dig den här:

Jag är en man med kristen bakgrund. Rakt igenom "helyllesvensk" (om jag tillåts uttrycka mig så?). I mina ögon finns det en hel del att ifrågasätta när det kommer till religion, oavsett vilken religion vi pratar om.

Vi får inte motarbeta upplysning och kunskap. Vi får inte inskränka demokratin.

Om vi gör det så kommer människans tillkortakommanden att segra i vårt gemensamma umgänge och vår gemensamma tillvaro.

Vi får inte sluta ifrågasätta och låta oss själva bli fördummade och godtagande det mest absurda som vore det sanning.

Den dagen man inte längre tänker själv är man utlämnad till andra som tänker åt en.

Man blir en intellektuell marionett. Det får inte hända. Om det är vad religionen kräver så är det ett sjukdomssymptom och den förtjänar då att förkastas.

Likaså om religionen visar människofientlighet i stället för människokärlek. Med människofientlighet menar jag om religionen vill att människan skall agera, vara eller förhålla sig till saker och ting på ett sätt som är onaturligt för människan. Jag menar en religon som är oförlåtande och oförstående.

Vi talar ofta om medmänsklighet. Om empati. Om sympati ...

Detta gäller oavsett vem man är, hur man ser ut, vad man tror på eller var man kommer ifrån. Vi är alla människor med samma värde.

Det handlar om kärlek. Acceptans. Tolerans. Ömsesidighet.

Jag läste en gång några bevingade ord som satt sig i mitt sinne:

"Egoism är inte att leva som man vill. Egoism är att tvinga ANDRA att leva som man själv vill"


Jag blir varm inombords när jag läser din text. Det verkar som om du hittat "hem". Jag är glad för dig och din skull. Jag är fullständigt uppriktig när jag säger att jag känner kärlek. Min önskan är att du skall vara lycklig och må bra. Det är det enda jag vill.

Min egen livsväg innefattar inte Islam som tro, även om jag finner den och den arabiska kulturen intressant.

Jag äter griskött, dricker måttligt med alkohol och tittar ibland på pornografi. Jag skojar om religion (även om Islam och Muhammed), tecknar vad jag vill och röstar kanske på Sverigedemokraterna i nästa val.

Men jag känner mig inte provocerad av ditt livsval och kommer inte att göra något för att stå i vägen för den som vill följa i dina spår.

Jag vill dig inget ont.

Jag har bara en enda önskan:

Att du och dina likasinnade visar mig samma kärlek och respekt som jag visar er ...


Var rädd om dig och lycka till i ditt liv.

Må det gå dig väl.Mvh

Robin

Anders sa...

Hej Yasmine!
Du skrev på en annan blogg: ”Personligen så tycker jag att det finns ingen absolut relevans att jämföra de två profeterna då båda var Guds sändebud och var och en hade sin egen roll som Gud har förkunnat till den. Dessutom så kommer Jesus komma tillbaka och fullborda sin plikt som profet här på jorden och även om han inte dödade då så kommer han döda när han väl kommer tillbaka och kommer vara militär ledare vilket han inte var då (vilket också var en av anledningar varför inte judar tog emot honom som en profet, mesias, då de väntade en militär ledare som skulle då störta romarna).”

I Torahn –i Devarim 13:1-6 står det att det är förbjudet att lägga till och ta bort mitzwot (bud) från Torahn. Det går att med ett logiskt resonemang visa att (se hemsidan www.netzarim.co.il ; klicka på länken ”Muslims”) Torahn innehåller Skaparens instruktioner till mänskligheten. I Malakhi 3:6 står det att Skaparen inte ändrar Sig.

Jesus – antitesen till Ribi Yehoshua (Messias) från Nasaret - undervisade emot Torahn med ord som dem som står i Joh 14:6 (”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig”). Således är han inte en legitim Mashiakh (”Messias”) enligt Devarim 13:1-6.

I Devarim 13:1-6 står det att den som lägger till eller ta bort mitzwot från Torahn är en falsk profet som inte ska följas. På det sättet avgörs det om Muhammed var en profet sänd ifrån Skaparen eller inte. Exempel på mitzwot i Torahn är: ät inte skaldjur, fira Shabat den sjunde dagen i veckan (det är Shabat just nu och den håller på ändå till skymningen; på shabaten ska man bl.a. inte studera och man ska inte laga mat; man ska göra det som är qodesh (se definition på ovanstående hemsida; definition finns i glossaries) och inte det som är khol (vardagligt, ordinärt).

Det logiska beviset på ovanstående hemsida visar att den som vill följa Skaparen måste följa Hans instruktioner i Torahn.
Det är en glädje att följa instruktionerna i Torahn och jag rekommenderar det varmt!


Trevlig helg! /Anders Branderud

Sammy_manda@hotmail.com sa...

Hejsan! Jag går i trean på gymnasiet och har en uppgift att intervjua någon som är religiost troende inom islam? Du känns väldigt intessant. Hade du kunnat tänka dig att över mail svara på några enkla frågor kring ditt liv som muslim? Tacksam för svar så snart som möjligt. Maila mig! mvh/ Amanda (sammy_manda@hotmail.com)

firdous sa...

@ marie, jag vill inte göra dig ledsen, inte yasmine heller men ALLA muslimer som är praktiserande följer shaariah lagar i sverige. alltså shaariah finns över HELA världen.

Sharriah är, att vi ska be fem gånger om dagen, när vi fastar, hur vi gifter oss (kontraktet), och HUR mkt annat som helst.
Sen finns det vissa straff som inte kan eller fås utges i icke muslimska länder eftersom det måste finnas en RIKTIG islamisk domstol och inte ett råd som kan ge fatwa i skandinavien. så även om det rådet finns i malmö som kommer dom inte och får inte hugga handen av den som stjäl.

Marie, efter vår Profet muhammad, vet du vem som var den absolut mest kunniga personen i islam? en gubbe? två gubbar ? tre gubbar?
Nej det var Aisha profetens fru, Hon var den absolut mest kunniga inom alla rättsområden i Islam. Flera tusentals hadith (återberättelser) är från just henne.
Om Vår profet (må Allah förlåta mig) va en pedofil. Så skulle han väl ha haft flera underåriga fruar? Han hade trots allt 9 fruar som mest. Men trots det var ALLA dom andra fruarna, antingen tidigare frånskilda med barn, och väsentligt mycket äldre än honom.
Och om du studerar historia vilket du antagligen inte har till fullo, så skulle du veta att både känsmognad, intellekt och livålder var ngt totalt annorlunda för hundratal och tusentals år sedan.
I rom till exempel demokratins blodiga vagga fick kvinnor inte ens gå ut eller höra eller synas, till skillnad från muslimska kvinnor som alltid varit aktiva förutom hos talibaner se(http://www.answering-extremism.com/ae/default.aspx) Och kvinnor levde generellt sett inte längre än 30 års ålder.
Man var oftast gift vid 6 års ålder hade ett eller flera barn vid 9 års ålder och dog runt 30.
Det var alltså normalt.
Sen är det även haram (förbjudet) i islam med tvångsäktenskap (jag vet du har sagt det, det finns) men det är haram, det är islam vi pratar om inte traditioner. Och för att det ska vara tillåtet måste en kvinna ha haft mens. och hon måste ha ett sinne för att gifta sig.

för övrigt tror jag du skiter fullkomligt i islam och vad som är sant, du vill bara jiddra.
ha en trevlig vecka

du kan gärna maila mig då jag inet läser denna blogg

firdous-adam@live.se

Marie sa...

Firdous jag skiter inte alls i islam eftersom det berör oss alla så länge vi t ex har förtryck, våld och terrorsim p g a islam. Jag har inget emot muslimer däremot avskyr jag islamistiska fundamentalister.
Det står mig faktiskt upp i halsen just nu och det som gör mig ännu mera förbannad är den flathet och rädsla jag ser inför att reagera och agera bara för att det handlar om just islam.

Ditt resonemang känns som rena jäkla stenåldern (ursäkta mitt ordval). Jag orkar faktiskt inte ens kommentera sharialagarna, muhammeds alla fruar och hans pedofilsex med 9-åriga Aisha. Inte heller pallar jag att ta upp alla exempel på muslimer som troget och nöjsamt följer i muhammeds spår och tycker att det är ok ha sex med barn även år 2010.

Det finns allt för många Halalhippies som på ett helt oacceptabelt sätt agerar bromsklossar i kampen mot islamistiska fundamentalister.

”Halalhippie är ett nedsättande eller ironiskt begrepp, varmed förstås en person som i sin tolerans mot "den andre"/minoriteten/invandraren, bortser från eller till och med försvarar etniska/religiösa eller andra typiska värderingar/sedvänjor/kulturmönster hos en grupp, trots att dessa strider mot viktiga och grundläggande värderingar i det västerländska samhället.”

Jag uppskattar självständiga och tänkande människor som inte är inskränkta slavar under en religion eller sekt.

Oavsett om vi är lallande nickedockor eller inte så är vi alla människor och det finns alltid ett hopp om förbättring och förändring. Jag tror på mänskligheten och hoppas att fler o fler börjar tänka efter.

Ha en fin dag!

Mvh
Marie

oskar sa...

Assalamu alaykum!, Jag skulle vilja rekommendera ett par hemsidor som in sha Allah kommer gynna Muslimer och dem som är intresserade av Islam. Dem är följande: www.darulhadith.com(På svenska. Det är en hemsida som är fylld med över 2000 artiklar om olika ämnen inom Islam och sedan finns det över 400 audio filer som handlar bla om den Islamiska trosläran, Tawheed(Islamiska Monoteismen) om Metodologi och bestämmelser gällande bön, rening osv. Han som har hand om hemsidan är ifrån den Islamiska universitetet i al-Madinah) Sedan så finns hemsidan. www.Islam.nu(På svenska och det är en audio hemsida med över 300-400 lektioner om alla möjliga ämnen inom Islam. Hemsidan tas hand om flera utexaminerade studenter från det Islamiska universitetet i al-Madinah) www.Spubs.com(På engelska. Riktigt bra hemsida!) www.Troid.org(På engelska) www.Thenoblequran.com(Hela Qur´anen översatt från det arabiska språket till det engelska. Enligt lärda är det den bästa översättningen som har gjorts Alhamdulillah.)
Må Allah vägleda oss och öka oss i kunskap Allahumma ameen.

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online