fredag 21 december 2007

Svenskt Julbord

Fast jag har bott i Sverige i nästan hela mitt liv, har jag aldrig varit och ätit julbord (ja, om man inte räknar den som man har hemma så klart). I år blev det annorlunda. I år fick jag uppleva vad svenskt, traditionellt julbord innebär. Jag antar att det blir så när man börjar jobba.


Hela personalen blev bjuden på restaurang för att äta julbord tillsammans. Själv i och för sig så bryr jag mig inte så mycket om den men det är trevligt att umgås med sina arbetskollegor. Vi gick på en väldigt fin restaurang i närheten där jag jobbar. Alla pratade om hur gott det var där och verkligen ladda sig själv inför det. Tillslut blev även jag lite nyfiken på den. Hur det verkligen såg ut.


Jag fick en snabb kurs i hur man ska hantera julbord och hur går det till. Att man börjar med en sida, sedan tar man den andra och det viktigaste av allt är att ta lite av varje sak, inte överdriva. För att då orkar man verkligen inte.Min stora fara var att allt skulle bestå av julskinka. Något som jag verkligen inte äter. Jag hade tur. Hälften av bordet bestod av olika sorts fisk som är tillagad på olika sätt. Det såg ut hur gott som helst och smakade också. Jag kan bara säga att även om jag nu skulle äta kött och julskinka så skulle jag nog aldrig orka få ner det i mig. Det fanns så mycket fisk att jag blev mätt bara på det. Redan efter två tallrikar kände jag mig som en ballong och då var det ju dessertbordet kvar. Den ville man verkligen inte avstå. Massa godis, chokladmousse osv.


Nu förstod jag verkligen vad som alla hade pratat om. När vi gick ut därifrån så kändes som om jag hade tvillingar i magen och var i 9 månaden. Jag var så mätt, nästan för mätt. Det var bra att jag förvarnade min man att de inte skulle vänta på mig med maten. För att när jag kom hem, jag kunde inte ens se på maten eller känna lukten av den utan att börja må illa.


Men det var gott i alla fall och det kändes roligt att ändå få se hur en sådan ser ut. Vad är det man ser reklam i tidningar för varje år runt juletiden. Fast själv, på egen hand, skulle jag nog inte gå på en sådan. Det är nog något man bör göra i en större grupp. Det är då det blir roligt inte sitta själv och frossa i massa mat.

5 kommentarer:

Gabbi sa...

Hej,

Av en slump hittade jag den har bloggen och nar jag last den fattade jag att det var du. jag bor i London nu, men kommer hem idag over jul. Det skulle vara kul att traffa dig och pojken (vill inte skriva namn), har du kvar samma nummer? Jag har kvar mitt. Kram

yasmine sa...

Hej,
va roligt att du har hittat hit ;)))
Du känner mig alltså allt för väl eftersom du förstod att det var jag :))
Jag har samma nummer, bor på samma ställe :D Skulle vara roligt att ses. Jag är ledig också under jul och ny år.
Kram

Anonym sa...

hej, det är maria. se feiz muhammed på you tube om "the origin of christmas"... efter jag såg den undviker jag nu ALLT som har med jul att göra, även om jag är uppväxt med den traditionen. rekomenderas att ses!

Anonym sa...

RÖSTA SD!

Anonym sa...

SD enda utvägen!

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online