måndag 25 augusti 2008

Nedräkning

Igår avslutades OS i Peking med en spektakulär avslutningsceremoni. Samtidigt började nedräkningen för OS i London 2012. Jag kommer faktiskt att sakna lite mina eftermiddagar framför tv och bevittnade över idrottarnas framgångar men nu är det bara vänta och se vad London kommer att bjuda på om fyra år.


Hemma hos oss har en annan nedräkning börjat. Den är nämligen ca 7-8 dagar kvar till Ramadan. Som vanligt så vet ju ingen när exakt Ramadan börjar. Man kan gissa sig till ungefär men det exakta datumet vet man bara kvällen innan, vilket jag tycker att det är nästan ännu mer spännande. Hela familjen väntar med nu med spänning och vi tänker på att som ska och inte ska göras under Ramadan. Dagarna i år är rätt långa och nätterna är fortfarande relativt korta så det är mycket som ska hinnas göras under det tiden då solen är nere.


För mig det som blir nytt i år är att jag jobbat under nästan hela Ramadan. Det har jag aldrig gjort förut eftersom förut så pluggade jag. Jag ser det som en liten utmaning men jag vet att om andra klarar av det så varför ska inte jag göra det också. Kanske lite tråkigt att jag förlorar lite den sociala biten under lunchen men arbetskollegor men det här är ju ändå en månad så det kommer nog gå bra.


Jag som är allmän sockerberoende person försökte nu vänja av min kropp från socker så att jag inte blir galen under Ramadan och att min kropp kommer skrika efter socker under dagarna. Det sista man vill är bombchocka sedan sin kropp med massa sötsaker när man väl bryter fasta. Så nyttigt är det inte och oftast är det också det som resulterar att man går upp i vikt fast man fastar. Jag får väl berätta sen hur det går.


Ramadan är verkligen min favorit månad. En månad som jag alltid längtar till och blir ledsen när den är slut. Då mår jag bäst och man märker att något verkligen är speciellt under Ramadan. Det handlar ju inte bara att avstå från mat utan att hitta harmoni och lugnet i sig själv. Att lära sig behärska sina begär oavsett vilka det nu är. Att sträva efter att vara en bättre människa.


Det finns sedan de som tyvärr kallas för ”Ramadan-människor”. De som försöker leva det perfekta livet under Ramadan och avstår från massa saker som de annars gör under året och sedan när Ramadan är slut så faller de tillbaka till gamla mönster.


Tanken med Ramadan är bland annat att vi ska lära oss bli bättre under Ramadan och sedan fortsätta vara det resten av året. Det tar ju ca 3-4 veckor för en människa att vänja sig till något och har man vant sig att leva på ett sätt under Ramadan då ska man fortsätta så och inte falla tillbaka till de dåliga saker man har gjort innan.


Hoppas nu att den här veckan gå snabbt så att jag kan börja fasta och alla muslimer får en bra Ramadan insha Allah.

4 kommentarer:

PaljettenQ sa...

Hoppas det går bra med din sockerfasta under ramadam... kan tänka mig att du får abstinens *L*

Det jag spontant tänker på när du skriver att det till och med kan vara så att ni/du går upp i vikt under fastan... men kan det vara just det att ni inte äter under dagen men bara på kvällen/natten? Om man fastar går kroppen i sparläge och "vägrar" släppa fettet... och under natten bryter kroppen ner det vi äter till näring och suger upp vitaminer. Så om man äter då kroppen egentligen vilar så bildas det mer fett för att kroppen lagrar det den inte ska användas just då.
(det är bara en tanke)
Ha det gott, tack för intressant läsning:)

yasmine sa...

Nu har jag varit utan socker i nästan 3 veckor och det går ganska bra, så jag tror att jag borde klara av Ramadan utan att få extrem sockersug :)))

Angående din tanke om varför en del går upp under Ramadan istället för ner så kan det stämma ganska bra. På kvällen bör man låta magen vila och bryta ner det som den har fått under dagen men istället chockar man den med massor av mat.Dessutom oftast är det inte det absolut nyttigaste maten man äter.

Fast det finns faktiskt de som går ner under Ramadan men jag tror att oftast är det de personer som vanligtvisst har en väldigt stor kaloriintag under hela dagen och i och med att de äter endast på kvällen så hinner de inte att ta in alla kalorier som de brukar och då går de ner.

Jag tror om man äter åtminstone 2 timmar innan läggdags så borde det gå ändå ganska bra utan att gå upp så mycket i vikt. Viktigaste är ju att inte gå och sova med en fullproppad mage. :))))

Tack för att du delar med dina tankar.

Mvh
Yasmine

Sis sa...

Jag vet många som brukar gå ned i vikt under ramadan för man äter inte lika många måltiden, och orkar inte smälla i sig massor sen när man väl får äta. Mne kakor är ett måste..hehehe massa sockersöta arabiska kakor efter soppan till en stor kopp te.;o) Önskar bara att jag orkade börja baka dem ramadan är ju här när som helst.
Må Allah acceptera vår fasta! Och ni som fastan första gången lycka till.

yasmine sa...

Sis, håller med att de där kakor är ju så goda så man kan bara inte låta bli :))) Jag älskar olika slags marockanska kakor eller bara vanliga med dadlar inuti, mmm så gott. Dessvärre är jag inte så duktig på att baka just kakor så vi får köpa istället.

Hoppas att min svägerska kan komma till oss i slutet av Ramadan så kan hon lära mig att baka. Då kan jag bara glömma min diet :))))

Amin till din dua.

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online