tisdag 30 september 2008

Eid Moubarak!


Idag är det första dag Eid. Det blev lite chokande för nästan alla som jag känner eftersom vi alla förväntade oss att Eid skulle vara på onsdag. Eid är en stor högtid för muslimer och det firas stort med god mat, presenter och man umgås med familjen och vänner. Eftersom jag var helt inne i Ramadan i det sista så glömde jag nästan totalt bort att förbereda oss inför Eid.


På måndag åkte jag till stan och köpte presenter men själva maten för Eid tänkte vi köpa på tisdag men så blev inte. Jag var i moskén i måndag kväll då vi alla fick det slutgiltiga beskedet att Eid ska vara på tisdag. Helt plötsligt fick man ändra alla sina planer. Helt plötsligt så behövde jag skynda mig hem för att förbereda oss för Eid.


På Eid brukar man oftast ta på sig nya och lite finare kläder. Det han vi handla in innan så jag la fram alla våra kläder som vi skulle ha på oss till Eid bönen på morgonen. Vi lyssnade samtidigt hemma på Eid sånger för att ta fram den här känslan att det är Eid men det var svårt. Sorgen var för stor att Ramadan är över. Jag älskar Ramadan och den här Ramadan har gått så fort så jag ville inte att det skulle vara över. Dessutom själva saken att vi inte han förberedda oss på det sättet som jag hade planerat innan, gjorde inte det bättre.


Hela natten kunde jag inte somna. Jag visste att jag skulle upp tidigt (kl 5) för att hinna duscha (vilket är tradition, sunnah, att göra) och klä på mig och sonen inför Eid bönen. Dessutom så skulle jag hjälpa till i moskén eftersom det kommer alltid mycket folk och det behövs människor som kan se till att det är ordning i moskén. Så antagligen på grund av all oro så kunde jag inte riktigt slappna av och sova.


Jag vaknade som jag skulle. Väckte resten av familjen, vi klädde på oss och åkte till moskén. Vi var där strax innan kl 7. Mycket tidigare än den första bönen som skulle börja kl 8 (eftersom det är mycket folk så kör man flera omgångar, oftast två och vid behov tre).


I moskén gjorde män ”takbir”. Man upprepar högt speciella ord som bildar vacker melodi och är helt underbart att lyssna på. När man hör takbir så får man äntligen den här Eid känslan som man längtar efter att känna. Sakta men säkert började även människor droppa in för bönen. Vi fick köra tre omgångar och i en av dem hann även jag be. Det gick ganska bra, Alhamdulillah vid böner. Ibland kan det vara kaos eftersom det är så mycket folk men i år tyckte jag att det ändå var ganska lugnt och flöt på bra.


Senast innan Eid bönen bör man betala också Zakat al-Fitr. En speciell allmosa för fastan som man betalar för varje familjemedlem. I år har zakat fastställs till 75 kr per person så eftersom vi är 3 personer i familjen så blev det för oss 225 kr. Vi betalade det i måndags (dagen innan Eid), det känns alltid skönare att göra det en eller två dagar innan så att man är säker på att man inte glömmer att göra det.
Efter bönen brukar man umgås med familjen och vänner. Eftersom vi inte har stor släkt här i Sverige så spenderade vi dagen med våra vänner. Så här i slutet av dagen så känns det ändå bra och vi har haft en väldigt bra dag Alhamdulillah och det hoppas att även andra har haft.


EID MOUBARAK!!!

Må Allah acceptera allas fasta och belöna för all dyrkan under Ramadan i det livet och livet efter detta. AMIN


9 kommentarer:

Sis sa...

Eid Mubarak till dig syster!
Här i England har vi Eid i dag (onsdag) , månen var inte synlig innan dess AllahuAlim. Bättre att kolla sidor om månen än att följa saudi de brukar se månen när det är omöjligt AllahuAlim ,en månad hade de en dag mer i en månad vilket är helt ömöjligt som att vi plötsligt skulle ha 32 dagar i en månad.....öhhh...(???).Nästa år följ inte Saudi blint eftersom de kan ha fel.Mkt troligt om man plöstligt har en dag men i en månad än man kan ha...
Glöm inte (OBS!) att man också måste betala zakat för egendom tex om du äger mer än 10 tusen kr då måste zakat betalat även för det.Och utöver det.Zakat för vår familj blev en hel del alhamdulillah eftersom vi hade precis fått lön.Jag följer också maliki madhab enligt qouran och sunnah självfallet som de gör i marocko.

wasalaam

yasmine sa...

Eid Moubarak!

Va konstigt att du säger att i England är det onsdag. Min kompis syster bor i London och hon skrev till henne att de har också Eid på tisdag.

Får oss så är det många som trodde som sagt att det skulle vara på onsdag men eftersom det är inte vi (personerna själva) som beslutar det så kan vi inte bara följa det vi tror och tycker utan måste följa det Muslimska rådet i Sverige har bestämt. Vi kan ju inte organisera Eid bönen för oss själva osv därför är det plikt för varje muslim att följa det landet följer och fira Eid när hela landet firar (oavsett om de har rätt eller fel).

Kommer inte ihåg att Saudi fastade i 32 dagar men det kanske var tiden innan jag ens konverterade och tänkte på Ramadan. Här i Sverige så följer man inte Saudi blint utan Muslimska rådet i Sverige samråden med Muslimska europeiska rådet.

Vet att i Holland firade man också Eid igår.

Allahu 'Alem

Angående zakat så vet jag att man måste betala också för sin förmögenhet men det spelar ingen roll om man betalar det vid slutet av Ramadan eller en annan tid. Det beror på när man skaffade den här förmögenheten. Alltså man ska betala exakt ett år efter man har t ex startat spara osv och det ska ju vara efter man har betalat av alla skulder. Eftersom vi har en del skulder (tyvärr) så kommer det dröja ett tag innan vi kommer kunna betala vanlig zakat.

Du skrivet att er zakat blev en del på grund av lönen men lönen ingår inte i zakat uträkningen för att det är pengar som går in och ut och ni använder för att leva nu. Det är inget som ni har sparat under ett års tid.

Vi följer också för det mesta imam Malik's madhab förresten även om det är ibland svårt att veta vilken rättskola säger vad.

Sis sa...

ja jag vet om zakat men i min mans fall betalar han zakat under ramadan månad (eftersom det blev så), dessutom så har vi företag så vi gjorde inventering också.Jag betalar min zakat en annan månad förutom de där 75 kr.

Ja nästan alla Pakistanska moskeer har Eid i dag (onsdag) här i UK, kanske din vän följer en arabisk moske? Men här är det alhamdulillah Eid i dag i vår närmaste moske och alla firar den i dag.Och som många länder nämnde så följer de blint Saudi och kollar inte ens efter månen.
Det finns säkert ngn moske som firar Eid imorgon i Stholm med kolla nästa år, inte roligt att bryta fastan en dag för tidigt.
När jag bodde där följde jag med Stora moskeen men året innan jag flyttade hit följde jag inte dem eftersom det var tydligt att Saudi hade fel AllahuAlim.

Roligt att höra att ni följer maliki madhab!

sis sa...

Glömde nämna de fastade inte 32 dagar i Saudi utan de hade en dag för mycket under ett år på en månad, tror att det är mag 30 dagar varje månad? de hade i så fall 32 dagar en månad vilket innebar att varje månad blev en dag fel , även ramadan månad såklart.Jag sa 32 dagar för att ge ex på hur galet det kan bli som om att vi plötsligt skulle ha 32 dagar en månad vilket är OMÖJLIGT.Lika omöjligt när ssaudi plötsligt hade en dag för mkt en månad...Kolla månen nästa år och det finns säkert en moske som gör Eid den dagen (kolla Pakistanska).ws

yasmine sa...

Då förstår jag varför det är olika i UK. Här är det nog alla moské i år gör samma sak. Jag följer den stora moské i Stockholm men vet att även andra moskéer i Stockholm firade Eid igår.

Vi har ingen pakistansk moské i Sverige (vad jag vet). Det är lite skillnad i antal pakistanier här jämfört med UK ;)))

Ja, det är klart att jag tycker inte att man ska följa Saudi blint och helst ska man titta på månen själv och vad jag vet så gör de det inte i Stockholms moské heller. För att när i måndags när vi fick veta att Saudi gick ut att Eid är på tisdag så sa de i Stora moské att det betyder inte att det blir så för oss utan de måste titta också (jag var där i moské).

Allahu 'Alem, det här diskussionen vet jag är varje år. Insha Allah en dag kommer vara muslimer enade i allt :)))

sis sa...

Ja det skulle vara skönt om vi alla var enade inshaAllah en dag.
Det finns Pakistanska moskeer i Sthlm.Men de är inte stora kanske små källar lokaler. Men de finns. Även en Bengalisk moske i medborgarplatsen så de finns.Men inte så lätt att veta såklart!:o)
Om jag inte har fel så har majoriteten av världens muslimer Eid i dag. Såg en lista men vilka länder som bröt fastan i går listan såg lång ut men det var små länder med få muslimer.
wasalaam
PS
Se gärna en diskution om det här som sagt de flesta länder medger att de inte ser på månen alls utan följer Saudi ;

http://svenskmuslim.se/forum/viewtopic.php?t=2383&highlight=eid

Sis sa...

Salaam!
Enligt maliki madhab ( och shafi) så kan man avvisa vittnesmål om astronomer säger att månen inte kan synas. Bra att veta nästa ramadan.(Väldigt viktigt.)
Tänk på att de flesta största muslimska länder hade Eid i dag (onsdag). här är beviset:

Indonesien 230+ milioner
Indien 154+ milioner
Pakistan 164+ milioner
Egypten 80+ milioner
Algeriet, Marocko och Tunisien 90+ milioner

Frankrike ( har talat med några i Frankrike i dag) och England har haft Eid idag i alla de flesta moskéerna. Problemet är det finns politiska islamiska föreningar som vill tala i Islams namn som skickar press medelande om Eid till byhets byråaer. Så tidningar och and människor ger en falsk bild av verklighenten.Ett ex att Eid skulle ha varit i UK i går ..helt fel..Majoriteten här är Pakistanier och har Eid i dag.

De flesta Muslimer hade faktiskt Eid på Onsdag ... De som bröt fasta på Tisdag har ätit en Ramadan dag (AllahuAlim) eftersom Astronomer är överens om det är inte möjligt att se månen i Saudi arabien.

Ha kolla på den här sidan nästa Ramadan.mkt viktig information där .

http://www.crescentmoonwatch.org/nextnewmoon.htm


Eid bönen är sunna Ramadan fard man kan inte bryta ramadan för att en "sk" majoritet säger att man ska bryta fastan.
Om Eid bönen anårdnas på fel dag så ska man inte gå på den utan man fastar hela ramadan.

Önskar dig det bästa.

wasalaam

yasmine sa...

Assalam aleykom Sis

Jag förstår din synpunkt angående Eid men jag håller inte med den eftersom jag följer inte den åsikten utan åsikten att först och främst är det inte upp till mig att bestämma när man ska avsluta fastan och fira Eid och det är inte jag som ska titta på vad andra länder gör utan jag ska följa det majoriteten i mitt land (där jag bor) gör. Eftersom majoriteten i Sverige firade Eid på tisdag så gör jag det också.

Jag vet inte nu hur det är med alla de länder som firade Eid på onsdag men jag vet att t ex Marocko började fasta en dag senare än oss och avslutade sin fasta i tisdags, vilket betyder att även de har fastat 29 dagar och inte 30 dagar, lika som oss.

Visst är Ramadan fard och Eid bönen är sunnah men först och främst är det haram att fasta på Eid dagen och om här hela landet firar Eid så blir det haram för mig att fasta och dessutom så Eid bönen är inte en vanlig sunnah utan stark rekommenderat att följa eftersom profeten (saw)sa att till och med kvinnor som har mens bör komma till bönen och lyssna på Khutban som är efter Eid bönen.

Det här är åsikten jag följer och det är Allah som vet bäst vad som är rätt.

sis sa...

Salaam!
Det är inte haram för dig att fasta på ramadan bara för att några tror att det är Eid. Men jag förstår att det är svårt att inte gå och fira Eid med alla andra, man skulle uppfattas krånglig där borta. Om vittnesmålet inte är troligt så kan man dock avvisa den.
Jag hoppas att Stockholms moske ska följa månen nästa år och inte Saudi. Gällande Europeiska rådet, så har i alla fall Frankrike inte följt Saudi de hade Eid på onsdagen som majoritetens muslimer i världen.
Om man gör Eid på fel dag så är den inte giltig och man har också gjort en stor synd att inte fasta en ramadan dag.
Personligen kommer jag att ha koll på månsidan som jag länkat till innan, och alhamdulillah att man här I UK nu i flera år följt månen (inte Saudi ) har bott här i 3 år och haft Eid alltid ngn dag skillnad från Sverige som alltid följer Saudi. Ja men ansvaret ligger ju hos dem på domedagen om de haft fel även om du följt dem.
Ta väl hand om dig syster!

wasalaam

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online