fredag 27 mars 2009

Är du gravid?

 

yummymummy

Är du gravid? Den här frågan för jag höra ganska ofta nu för tiden och lika irriterad och ledsen blir man varje gång. Jag vet inte om det beror på att jag har mina pösiga kläder eller att jag har faktiskt gått upp. Kanske i bästa fall är det ett önsketänkande från människor att jag ska vänta ett barn eller till och med tecken från Gud att det är kanske dags.  

Hur som helst, oavsett vad det än beror på så är det lika irriterande varje gång. Det är ju inte så att det var igår jag började med mina pösiga kläder. Det har jag haft hur länge som helst. Jag använder inte tajta kläder och försöker dölja min kropp för att jag är muslim och använder slöjan och det är en del av slöjan. Det betyder ju inte att bara för att jag har en storlek större i klänningen så är det en gravid mage jag skulle vilja dölja under.

Fast mest tror jag tyvärr så beror det mer på grund av att jag har gått upp en del, något jag själv kallar för marriage syndrom. Är man gift så har man betydligt fler helt plötsligt myskvällar med varandra då man äter god mat och unnar sig andra goda saker. Laga mat tillsammans eller åt varandra blir helt plötslig en nöje och inte något man helst vill slippa undan för att det är ändå tråkigt att äta själv. Sedan lever man i trygghet att ens partner är nöjd med en oavsett hur man ser ut och slappnar av med dessa ständiga vikttankarna. Resultatet blir att kilona smyger sig ganska sakta men säkert uppåt utan att man ens hinner lägga märke till de. Ja, det här är marriage syndrom och jag tror att rätt många par som lever i förhållande har råkat ut för (om inte båda sådana tränings freak, håller alltid i gång och räknar vart enda kalori oavsett om de är singel eller par).

För min del är det ju inte enklare i och med att jag byte mitt ganska rörliga liv mot 8 timmars stillasittande jobb. Hur ska man ens orka göra något efter en helt dags arbete. Då vill ju man verkligen bara slänga sig ner i soffan, framför tv och bara inte tänka på något. Reslutat? Ja, det blir att man sitter rätt stillt på jobbet och sedan ganska stillt hemma.

Nu visserligen har jag själv tröttnat på den ständiga frosseri av godmat, sockerberoende och stillasittande liv och bestämde mig för att börja verkligen tänka på vad jag stoppar in i mig, tillåta endast goda saker under helgen och viktigaste av allt börja röra på mig, träna. Det har funkat nu i några veckor och hoppas att det kommer fortsätta att funka.

Men jag hoppas ju verkligen att människor slutar ständigt ställa en och samma fråga till mig, “Är du gravid?” eller åtminstone peka med en speciellt leende på mage och undra om det är något där inne. Jag lovar det är rätt tomt. Ja förutom då tarmarna och all mat jag har stoppat in i mig.

Ett tips för alla. Om ni inte ser en verkligen tydlig mage så fråga inte sådana frågor. Antingen kommer det synas för eller senare eller så nämner personen det själv. Det är faktiskt jobbigt och kan såra en person med en sådan ganska oskyldig fråga. Och tänk er om man skulle råka ställa en sådan fråga till en person som faktiskt vill och försöker få barn men av någon anledning inte blir gravid, hur sårande är inte det? 

pregnant-woman

        

7 kommentarer:

Meddie sa...

Selam aleikum min syster i Islam.
Jag har börjat att tänka mycket på mate. Eftersom jag anser att det är viktigt att vi även hller oss rena innom oss och tänker på vad vi äter. Ju mer kunska jag fårom Islam så visar det sig hur VIKTIGT det just är med maten för oss muslimer. Allah vill inte vi ska äta över när vi är mätta eller att vi ska stoppa i oss skadliga saker som tyvär finns mycket idag. Jag själv har bloggat en del om detta. Jag menar bara cocacolan och ketchupen? Ketchupen som man kan putsa silver med och colan som man kan rensa stop i avloppen med. SubanAllah. Det stoppar människorna i sig. Sedan det röda köttet som ger astagvurlillah cancer. Så vi helst äta från det Allah gav oss frukten och fisken. Jag vet inte än hur det är med lammet men jag har förstått det att det inte är lika farligt. Men inshallah min syster att vi tänker på vad vi äter. För subanallah vi kan bli sjuka utav det. Jag har tänkt mig att börja inshallah med Gi maten och inshallah forsätta med det livet ut.
Må så gott. Må Allah vare med dig. Kramar..

Meddie sa...

Selam aleikum igen. Jag ville bara tilläga så att det inte blir något missförstånd. Det är INTE haram att äta rött kött, det är bara jag själv som har blivit avvaktande för det tack vare att det ger cancer.. Jag anser att det är nog bättre att äta fisk och det Allah ger oss från natutren. Och äta kanske mindre rött kött..
Må så gott. Kramar Meddie.

yasmine sa...

Salam Meddie:

Jag håller med dig helt och hållet att idag människor stoppar i sig saker och ting utan att ens ha en tanke vid vad man får i sig. Läste boken "Den hemliga koken" och usch vad äckligt det kändes sen.

Du har absolut rätt att Gud har givit oss våra kroppar så att vi ska förvara och ta hand om den väl. Vilket betyder att äta det som är hälsosamt och bra för oss, att inte överdriva med maten och äta för mycket av den.

Jag tror mycket på att man ska äta ganska varierad kost, det man tål. Det med kött är ju ganska känt att man ska inte äta för mycket kött utan det är bättre att kombinera med andra sorts protein produkter och fisk är ju mycket bra då man inte får i sig enbart proteiner utan t ex Omega 3 som är viktigt för oss. Jag tror också att man ska försöka använda sig av så mycket rena råvaror så möjligt. Undvika konserveringsmedel, halv fabrikat osv.

Människor för hade tillgång enbart till rena råvaror, inga besprutade frukter och grönsaker, inga konserveringsmedel vilket jag är helt övertygad om gjorde att de var mycket mer hälsosammare, fick i sig mer vitaminer och mineraler och hade mindre problem med fetma.
Idag äter vi sämre, vi äter mer och rör på oss mindre. Inte så konstigt att ett av i-lands problem har blivit fetma.

Nu förtiden försöker jag också tänka mycket på vad jag stoppar i mig men samtidigt är jag inte för hård heller. Ibland måste man ändå unna sig saker och ting men så länge det är i måttliga mängder.

Och så måste man röra på sig betydligt mer, i alla fall jag då jag har ett stillasittande jobb.

amana sa...

Asalamo aleikom. Jag håller helt med dig. Jag tycker inte man ska säga nåt om man inte är helt säker på att personen är gravid. Då ska det vara en annars smal person som verkligen har en kula. Jag är själv väldigt försiktig med att fråga och avstår hellre om jag är osäker. Som du säger, så märker man ju om det verkligen är nåt (barnet kommer så småningom ;) ). Dessutom när man har vida kläder som muslim, så kan man inte se om det är klädlager eller magen, vissa kläder kan ju också göra att man ser större ut. Det är skillnad om det är en person med tajta kläder och man verkligen ser att det är en gravidmage. Men det är väl bara att ha tålamod. De som frågar vill säkert ditt bästa och menar inget, de är nog bara nyfikna om det nu skulle vara nåt.
Ja, det är ju lätt så att man i perioder i livet tappar farten. Blir lat, eller inte hinner eller orkar med träningen, kommer in i andra vanor osv. Man ska ju kunna njuta också i livet. Men det är ju alltid bra att försöka vara hälsosam också.

Sascha sa...

Vad jobbigt med såna kommentarer. Folk är så okänsliga.

bara jag sa...

Håller med dig om att man inte ska ge såna kommentarer till folk....mkt tråkigt. kram

zavage sa...

sant!...har också fått höra sånt ett par gången...skitjobbigt och så himmla korkat från den personen som ställer en sån fråga! bra blogg by the way!

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online