fredag 20 juli 2007

Vår lägenhet

Skrivet den 26/6-07

Vi hyrde en lägenhet, som är typisk marockansk och jag äskar den. Visst är det inte samma svenska standard men det finns mycket charm i den. Gång på gång när jag går i den, börjar jag drömma om att det skulle vara så underbart att äga en sådan lägenhet och hur vi skulle kunna inreda och fixa den. Den enda nackdelen är att Marrakech ligger mer inne i landet så det är ganska lång här ifrån till havet. Så jag skulle vilja ha en sådan lägenhet men nära havet fast egentligen mer gärna ett hus.


Vår lägenhet är inte så stor. En trea någon stans i Marrakech. Låter lite roligt men det är nämligen så att jag har ingen aning om olika områdena i Marrakech så det är lite svårt för mig att avgöra vart exakt vi befinner oss men jag vet att vi inte är exakt inne i stan (alltså centrum av Marrakech) men inte heller så långt ifrån den.


När min man berättade för mig att vi ska hyra en lägenhet så blev jag glad och genast försökte föreställa mig hur den kunde se ut. I Marocko kan man nog förvänta sig allt så jag försökte inte ha för många förhoppningar om den. Så länge vi har någonstans att sova så skulle jag vara nöjd. Jag till och med var beredd på att det skulle vara en etta men hoppades på en tvåa. När jag väl såg att vi hade en trea blev jag överlycklig. Så mycket förväntade jag mig inte.

Lägenheten är ganska enkel utan någon stort lyx men som jag skrev har sin charm. Vi har ett vardagsrum i typisk marockans stil och till och med, med min favorit färger på soffan. Det andra rummet är ett litet rum som är mer matrum med tv, bord och soffa. Där placerade vi även vår son och han tycker det är hur roligt som helst att få sova i det rummet där tv är.


Vi har ingen kabel tv så det är endast två kanaler som vi kan titta på men egentligen ingen av oss bryr sig så mycket om det för att det finns så mycket annat vi kan göra än sitta hela dagarna och titta på tv. Även om jag kan erkänna att det skulle kunna vara ganska trevligt att sitta på kvällen och titta på någon film.


Det tredje rummet är sovrummet. Sedan är det ett litet kök med gasplattor. Jag är ganska vann vid gasspisar eftersom jag har växt upp med en. Här är det lite annorlunda för att först måste man öppna gasen från en grej som innehåller gas och sedan tända med tändsticka eller en tändare. Först var jag lite rädd men sedan gick det ganska bra och smidigt. Det gäller sen att inte glömma att stänga av gasen från den där grejen (kommer inte på vad det heter).

Toalett och badrum finns nog inte så mycket att säga om. Det är ganska marockanskt traditionellt. Oftast så är toalett och dusch är separata i marockanska lägenheter och det är även här. Vår toalett är inte precis den västerländska standarden. En sådan var jag hela tiden rädd för när jag var förra gången i Marocko. Den såg ut obekväm ut och jag viste inte om jag överhuvudtaget skulle kunna gå och utgöra mina behov i den. Det är typ ett håll men lite mer fixad och arrangerad håll.

Förra gången undvek jag sådana toaletter, hemma hos min mans familj så hade de byggt en ny precis som vi har i våra svenska hem utan några konstigheter. Fast redan förra gången blev jag ändå tvungen att möta min skräck och det var då vi åkte till Casablanca. Där var en sådan traditionell toalett där vi bodde och låta bli att gå på toa i två dagar skulle vara ganska svårt så det var bara rakt fram och prova. Vilket ju gick ganska bra och det är inga större konstigheter med den heller. Man kanske inte sitter bekvämt på en toastol men funkar ganska bra ändå. Så när jag såg vår toalett här (jag förväntade mig att vi skulle ha en sådan) så rykte jag bara på axlarna att det inte spelar någon roll.


Det enda saken som jag kanske saknar här är varmt vatten. Visserligen är det kokhett här. Temperaturen är ca 40 grader och även mera och egentligen så vill man inte ta en varm dusch utan kall men ändå så tycker jag om att ha åtminstone lite varmt vatten. Här får vi värma vatten i en kastrull och sedan blanda med kall. För mig så saknar jag mer att kunna få det direkt från duschen istället för att håla på att hälla på sig från en hink. Sonen tycker det är för varmt för att duscha med varmt så han med glädje tar duschen och häller på sig kallt vatten.


(Senare tillägg) Senare fixade vi varmvattenvärmare så vi kunde duscha med varmt vatten ändå fast då hade jag vant med ganska mycket vid kallt så jag duschade ändå med ganska kallt vatten. Att hantera en sådan varmvattenvärmare gick ganska bra. Det var tre fyra steg man ska komma ihåg att göra när man sätter på den och tre när man stänger av. Alltså olika knappar som man ska trycka och vrida.


Det mest underbara med vår lägenhet är att från alla våra fönster vi kan se moské. Jag har alltid sagt till min man om vi en dag kommer skaffa en lägenhet i Marocko så är av de viktigaste sakerna med den ska vara att det ska vara nära en moské. Att vi kan gå och be i den och framför allt höra adhan. Så är det med den lägenheten vi bor i nu. Vi hör adhan mycket bra och det är till och med så att det ligger flera moskéer i områden så när väl det är dags för bön så brukar vi höra tre – fyra adhan från olika moskéer. Det härligaste är att vakna för morgonbön till adhan. Den är den bästa väckarklocka enligt mig. Det låter så fint med adhan och sedan så behöver man aldrig håla reda på klockan, man bara väntar tills man hör adhan och sedan går och ber.

Inga kommentarer:

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online