tisdag 2 augusti 2011

Ramadan - inte bara fastan

Nu när världens muslimer fastar under Ramadan så kan många misstro sig att Ramadan handlar endast om fastan. Men det är fel. Ramadan är så mycket mer än att bara avstå från mat och dryck.

Ramadan är en tid av glädje och gemenskap, en tid av generositet och ödmjukhet, en tid att rannsaka sig själv. Under Ramadan ska man passa på att lära sig själv att se sig omkring, hjälpa andra, dela med sig, ta ett steg ifrån det världsliga och materialistiska och ta ett steg närmare det andliga.

Under Ramadan ska man försöka läsa ut hela Koranen. Helst så klart på originalspråket men kan man inte arabiska så kan man läsa ut på sitt eget hemspråk. Dessutom kan man lyssna igenom hela Koranen. Det är bara ladda ner från nätet i sin mp3, Iphone, mobil eller dator och ha den på så fort har möjlighet. Kanske när man är på väg till jobbet och hem, kanske när man står och lagar mat eller städar, kanske man kan till och med ha det på jobbet istället för radio. Det finns tusentals mjöligheten och man har en hel månad på sig så det är fullt möjligt.

Man ska försöka be extra och det kan man t ex göra genom att ansluta sig till den dagliga Taraweeh bönen i moskén. Kan man inte ta sig till moskén för att man kanske har små barn som måste gå lägga sig tidigt eller ett arbete som man ska gå till så kan man be Taraweeh hemma. Det är precis vad vi gör hemma. Vi samlar hela familjen för bön och ber tillsammans. Dessutom så kan man precis som i moskén hålla en liten föreläsning i pausen. Antingen kan man turas om med de äldre i familjen eller välja ut en som ska vara ansvarig för föreläsningen. Ett tips kan vara att gå inte på hemsidan www.islamforelasningar.se och hämta en redan klar föreläsning i valfritt ämne. Dessutom har de nu gjort en serie som heter Ramadan Nätter just för det ändamålet.


Man ska bjuda varandra på Iftar (måltid då man bryter fastan). Det är dessutom starkt ogillat att inte acceptera inbjudan för att gå till någon och bryta fastan.

Man ska vara ännu mer generös gentemot sina grannar, vänner, de behövande genom att ge mat, allmosa.

Just nu pågår stor svält i Afrika. Där människor dör, barn dör inte för att de inte har mat för dagen. De har inte ren vatten att dricka. Vi som fastar vi vet att när solen går ner så kommer vi ha både mat och dryck men det har inte de. Oavsett om solen är uppe eller nere. De människorna får vi inte glömma. Nu när vi avstår från mat i mer än av hälften dygnens timmar så vet vi lite hur det känns att inte ha en tugga i munnen eller en droppe vatten. Därför måste vi hjälpa de med det vi kan. För de varje krona räknas. Det finns flera organisationer som man kan skänka pengar till som är just nu där och försöker hjälpa människor. Själv väljer jag Islamic relief.

Det här är bara några exempel vad man kan göra under Ramadan. Ramadan är verkligen mer än bara fasta. En av de viktiga saker är att det är en tid då man verkligen kan lära känna sig själv. När Ramadan börjar så låser Gud djävulen och han förblir inlåst hela Ramadan. Det är en av de underbara sakerna med Ramadan. Så de människor som under året brukar skylla på djävulen för att man är bristfällig, gör fel, syndar osv så är Ramadan en tid då man inte kan längre göra det. Om man gör något dåligt så är det enbart ens ego man kan skylla på och inget annat och då är det verkligen dags att försöka förbättra sig.

Inga kommentarer:

Konvertitgrupp för systrar

En gång i månaden på söndagar har vi speciell träff för konvertiter (kvinnliga)

Tid: 12-14

Under träffarna finns det stor chans till diskussion i olika frågor, hjälp med de praktiska delar när det gäller islam och lära sig grunden i islam. Även olika andra aktiviteter arrangeras.

Även icke muslimer som är intresserade av islam är välkomna till träffarna.

För mer information går det att skicka e-mail till yasse467@hotmail.com

Totalt antal besökare
Antal besökare denna månad
Antal besökare denna vecka
Antal besökare idag
Antal besökare online